Weboldal gyorsaság - A Google Page Speed jelentősége

google page speed

A weboldal gyorsasága rendkívül fontos szerepet játszik az online élményben, nemcsak jobb felhasználói élményt biztosítanak, hanem javítják a keresőmotor rangsorolását is, mivel a keresőmotorok hajlamosak előnyben részesíteni a gyorsabb oldalakat.

Egy gyors weboldal egyenlő a jó látogatói élménnyel. Egy jó látogatói élmény pedig a Google keresőben való előkelőbb helyezést, ezzel pedig újabb látogatókat, potenciális ügyfeleket hoz neked.

Amikor a weboldal gyorsaságról beszélünk, annak megítélése, hogy egy weboldal gyors vagy lassú, sokszor tizedmásodperceken múlik.

Nem csak a Google, de a látogatók szemében is, akik minél gyorsabban szeretnének megoldást találni a problémáikra.

Lehet bármilyen jó a tartalmad, ha a weboldaladra látogató el sem jut addig, hogy ránézzen, már vesztettél is.

Talán már te is jártál úgy, hogy szembe jött veled egy cikk, rákattintottál a hivatkozásra, de egyszerűen nem volt türelmed ahhoz, hogy kivárd, hogy az oldal betöltsön és még azelőtt bezártad, hogy megjelent volna a tartalom.

Mi is nap, mint nap találkozunk ezzel a jelenséggel, és nem csak a probléma okait, de a megoldásait is ismerjük.

Gyors weboldal - több ügyfél 


Egy weboldalnál alapfeltétel, hogy gyorsnak kell lennie, a lassú betöltéssel potenciális vevőket, látogatókat veszíthetsz, ezért olyan gyorsra kell elkészíteni az oldalt amennyire csak lehet!

Az sem mellékes, hogy hiába végezted el a kulcsszókutatás folyamatát lépésről lépésre, a megfelelő kulcsszavak megtalálása csak a keresőoptimalizálás első lépése. 

A Google időről időre módosításokat hajt végre az algoritmusában, egy ideje pedig már nem csak a tartalmi követelményeknek kell megfelelni, de a technikai oldalon is jelentős kihívásokat állít a weboldaltulajdonosok elé.

Sőt, a Google számára kiemelten fontos a látogatói élmény, aminek első pillére a weboldal gyors betöltődése webböngészőn és mobilon egyaránt.

Ezért is fontos a jó látogatói élmény! Ha a betöltési sebesség rendben van, azt nem csak a látogatóid fogják díjazni, hanem a Google is.

Amennyiben azonban az oldalad nem elég gyors - amellett, hogy a keresési találatok között is hátrasorolódik az oldalad, - nagy az esélye, hogy a weboldaladra látogató megunja a várakozást és keres egy másik, gyorsabb megoldást.

Ha a látogató gyorsan elhagyja az oldalad, azzal szintén azt üzeni a Google-nek, hogy valami nincs rendben, amivel még inkább hátrasorolódsz a találati listában.

Ördögi kör ez és mivel a keresések, megtekintések egyre nagyobb százalékban mobiltelefonokról érkeznek, ezért elengedhetetlen, hogy az oldalad optimalizálva legyen mobilra is, ugyanis azt is fontos tudnod, hogy mind webböngészőből, mind mobilról más-más kritériumoknak kell megfelelned a weboldal gyorsasági mércét illetően.

Amennyiben a sebességet szeretnéd növelni, először mindenképp tesztelni kell az oldalt, hogy feltárhasd az esetleges javítandó területeket. Ezen eszközök közül az egyik legnépszerűbb és legismertebb a Google által kifejlesztett Google Page Speed.


Google Page Speed

A Google Page Speed eszköz célja a weboldalak elemzése, pontos képet ad az oldalunk sebességéről, de javaslatot is tesz, hogy az esetleges hibákat hogyan lehet kijavítani.

Asztali és mobil nézet is tesztelhető, ami nagyon fontos, hiszen mindkét platform hibáit felsorakoztatja neked.

Nyisd meg a Google Page Speed eszköz fentebb hivatkozott honlapját és másold be a saját honlapod url-jét/linkjét a megfelelő mezőbe, majd az elemzés gombra kattintva futtasd le a tesztet. Az eszköz 1-100-ig pontoz, 85 feletti érték már jónak számít.


Nem kell kétségbe esned, ha te kisebb értékelést kapsz., már csak azért sem, mert amióta a Google bevezette az AMP-t, tovább bonyolította annak megítélését, hogy mi számít gyors betöltődésnek mobilon. (A weboldal funkcióit jelentősen korlátozó AMP-vel azonban neked nem kell foglalkoznod, hacsak nem egy naponta több tucat cikkel frissülő híroldalt üzemeltetsz.)

Egy másik példával élve, még a Google tulajdonában lévő Youtube-nak is nehéz megugrania a Google Page Speed elvárásait, ezt láthatjátok alább:


Visszatérve a te weboldaladhoz, az a jó hírünk van, hogy ha az alapok rendben vannak, kisebb módosításokkal sokat javíthatunk a betöltésen.

Leggyakoribb problémák:

  • Túl nagy méretű képek, minél több képet használsz, annál lassabb lesz az oldal. Méretezés és
    optimalizálás segítségével gyorsan, jelentős javulás érhető el.
  • Az olyan képformátumok, mint páldául a WebP gyakran jobb tömörítést biztosítanak, mint a
    PNG vagy a JPEG, ami gyorsabb letöltést és kisebb adatforgalmat jelent.
  • Egy lassú szerver egyenlő a rossz látogatói élménnyel.
  • Használj gyorsítótárazást, válassz inkább drágább, de minőséget nyújtó tárhelyet.
  • Lazy loadinggal optimalizálhatod a sebességet úgy, hogy fokozatosan töltődnek be a dizájn
    elemek.
  • Engedélyezd a tömörítést, hogy a lehető legkevesebb CSS és JavaScript file-t használja a
    weboldalad.
  • Mértékkel használj beágyazott külső elemeket pl. Facebook, Youtube, Instagram és más
    közösségi oldalakról.



Ha fontos számodra, hogy oldalad minél több design elemet tartalmazzon akkor számolnod kell azzal, hogy ezek lassulást okozhatnak, de az előzőekben felsorolt hibák kiküszöbölésével sokat javíthatunk a helyzeten!

A weboldal fejlesztésnél különösen nagy figyelmet fordítunk a weboldalak gyors betöltődésére. Érdemes szétnézned a referenciáink között, amelyek a saját weboldalunkhoz hasonlóan szintén kiváló értékeket érnek el a Google Page Speed tesztjén.