Új szabályoknak kell megfelelnie a Sheinnek Európában

Shein

Az Európai Unió (EU) az online térben tevékenykedő óriásplatformok növekedését szigorú szabályozásokkal kívánja kezelni annak érdekében, hogy védelmet nyújtson az illegális tevékenységekkel, álhírekkel és egyéb káros tartalmakkal szemben.

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálya, az úgynevezett Digital Services Act (DSA) célja az online közvetítők és platformok tevékenységének szabályozása, különösen a nagyobb online óriásplatformok esetében.

Az idei évtől életbe lépett DSA alapján az Európai Bizottság az online óriásplatformokat úgynevezett "Very Large Online Platform" (VLOP) kategóriába sorolta, ami szigorúbb szabályokat von maga után ezen platformok számára.

A Shein nevű kínai online áruház is bekerült ebbe a kategóriába, mivel hatalmas felhasználóbázissal rendelkezik az Európai Unióban, meghaladva a DSA-ban meghatározott felhasználói limitet.

A Bizottság intézkedéseket foganatosított a Shein felé, és négy hónap áll rendelkezésére, hogy igazodjon az új szabályozáshoz. Ezek az intézkedések magukban foglalják az éves kockázatértékelés elkészítését, a fogyasztóvédelmi intézkedések bevezetését, valamint az átláthatósági követelmények teljesítését.

A Sheinnek különösen kiemelt figyelmet kell fordítania a hamis termékek elleni harcra, mivel az áruházban jelentős számban fordulnak elő ilyen jellegű termékek.

Fontos megemlíteni, hogy az EU továbbra is szorosan figyelemmel kíséri az online tér alakulását és a platformok működését.

A Shein esete csak egy példa arra, hogyan próbálja az EU szabályozni az online óriásplatformok tevékenységét annak érdekében, hogy biztonságosabb és átláthatóbb digitális környezetet teremtsen az európai felhasználók számára.