Fenntarthatóság az előtérbe: A cserélhető akkumulátorok kötelezővé válnak az okostelefonokban az EU-ban

akkumlátor csere

Az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadta azt a rendeletet, amely előírja, hogy 2027-től kezdve minden gyártónak cserélhető akkumulátorokkal kell ellátnia a mobilkészülékeit, ideértve az okostelefonokat is. Ez a szabályozás a körforgásos gazdaság előmozdítását célozza, és hozzájárul az elektronikai eszközök életciklusának meghosszabbításához.

Az előzőekben már írtunk róla, most már biztos, hogy az Európai Parlamet elfogadta az új szabályzást.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók könnyedén ki tudják majd cserélni az akkumulátort telefonjaikban, ha az elveszíti a teljesítőképességét vagy elhasználódik. Ezzel nemcsak időt és pénzt takarít meg, hanem növelik a készülékek használhatóságát és rugalmasságát is, így egyszerűen csak vásárolnak egy új akkumulátort, és azonnal folytathatják a készülék használatát.

Ez azt is jelenti, hogy nem kell új készüléket vásárolni csak azért, mert az akkumulátor nem működik megfelelően, ez hatalmas előrelépés a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából, mivel csökkenti az elektronikai hulladék mennyiségét.

A rendelet továbbá kötelező begyűjtési célértékeket is meghatároz a hulladékká vált akkumulátorokra vonatkozóan. Ez biztosítja, hogy a gyártók aktívan részt vegyenek az akkumulátorok visszagyűjtésében és újrahasznosításában, mert ezek a célok elősegítik az anyaghasznosítást és hozzájárulnak a környezetvédelemhez.

A kötelező cserélhető akkumulátorok bevezetése ösztönzi a gyártókat, hogy környezetbarát és fenntartható módon tervezzék meg az elektronikai eszközeiket.

A gyártóknak újrahasznosítható és környezetbarát anyagokat kell használniuk az akkumulátorok gyártásához, valamint a készülékek tervezésénél is figyelembe kell venniük a könnyű cserélhetőséget.

Ez ösztönzően hat arra, hogy innovatív megoldásokat találjanak a tartós és könnyen cserélhető akkumulátorok létrehozására.