Visszatérnek a cserélhető aksis telefonok!

cserélhető aku

Visszatérnek a cserélhető akkumulátoros mobilok, mely komoly előrelépést jelent az Európai Parlament új irányelve alapján. Az irányelv elfogadása lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy egyszerűen cserélhessék ki az akkumulátorokat otthon, ezáltal elkerülve a költséges szervizlátogatásokat vagy a teljes készülékcsere szükségességét. Az új szabályozás nemcsak a mobiltelefonokra vonatkozik, hanem minden akkumulátorral működő eszközre kiterjed.

Legfontosabb célja a környezetvédelem, hiszen az otthon cserélhető akkumulátorok lehetővé teszik az energiatároló eszközök hosszabb élettartamát és azok hatékonyabb hasznosítását.

Emellett az elektromos autók, robogók, kerékpárok és nagyobb kapacitású ipari akkumulátorok esetében a direktíva előírja a "szén-dioxid kibocsátási nyilatkozat és címke" alkalmazását, amely tájékoztatja a felhasználókat az adott akkumulátor karbonlábnyomáról.

Az irányelv további előírása szerint 2031-re az akkumulátorokban felhasznált anyagok legalább 95%-ának újrahasznosíthatónak kell lenniük. Ez ösztönzi az akkumulátorok tervezését és gyártását oly módon, hogy a legtöbb anyag újra felhasználható legyen, ezáltal nemcsak időt és pénzt takarítva meg, de csökkentve ezzel a hulladék mennyiségét és a természeti erőforrások kimerülését is.

Ez azt is jelenti, hogy a gyártóknak kötelezővé válik az akkumulátorok könnyű eltávolítását és cseréjét elősegíteni, úgy hogy a felhasználók egyszerűen kicseréljék anélkül, hogy szét kellene szedniük a készüléket vagy speciális eszközöket kellene használniuk.

Az irányelv további előírásai is fontosak a környezetvédelem szempontjából. Az elektromos járművek és más akkumulátorral működő közlekedési eszközök esetében a szén-dioxid kibocsátási nyilatkozat és címke segít tájékoztatni a felhasználókat az adott akkumulátor ökológiai hatásáról.

Ez lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy tudatosan válasszanak és azonosítsák azokat az akkumulátorokat, amelyek kisebb környezeti terheléssel járnak.

Az előkészületek már több mint két éve folynak, és az Európai Bizottság által 2020 decemberében előterjesztett kezdeményezést követően most az Európai Parlament jóváhagyása után a következő lépés az Európai Tanács jóváhagyása.

Amennyiben ez megtörténik, a direktíva hivatalosan publikálásra kerül az Európai Unió hivatalos lapjában, és 2027-től lép életbe.