Zöldítés a szuperszámítógépek terén: Új megközelítések a fenntarthatóságért

környezetvédelem zöld számítógép

Lezajlott az idei SC23 konferencia, melynek keretein belül zajló beszélgetések fő fókuszában a szuperszámítógépek fenntarthatósága állt, a résztvevők három fő tényezőt emeltek ki: tervezési koncepciók, dinamikus üzemeltetés és hatékony monitoring.

A Chicagói Egyetem, a Schneider Electric, a Los Alamos National Laboratory (LANL), a Hewlett Packard Enterprise (HPE) és a finn Tudományos és Informatikai Központ (IT Center for Science, CSC) szakértői a fenntarthatóság kihívásait és lehetőségeit vitatták meg a szuperszámítógépek vonatkozásában.

Az energiahatékonyság területén történt megbeszélés során felvetődött a kérdés, hogy hol kellene elhelyezni az adatközpontokat és szuperszámítógépeket annak érdekében, hogy maximalizálják energiahatékonyságukat.

Az energiafelhasználás hatékonyságát jelző PUE érték mellett más tényezők is fontosak, például az adott régióban elérhető zöldenergia-kínálat és az ökoszisztéma, amelyben az adatközpont található, a vitában a vízigény is felmerült, különös tekintettel azokra a helyekre, ahol a víz ritka erőforrás, és fontos az ésszerű vízhasználat.

Az optimalizált üzemeltetési módszerek között szerepelt a szuperszámítógépek és adatközpontok változó kapacitású működtetése, amely azt jelenti, hogy a rendszerek akkor működnek a maximális számítási teljesítményükkel, amikor rendelkezésre áll bőséges zöld energia.

Ez az elgondolás a számítási feladatokat időzíti a megfelelő energiahullámokra, ami akár 90 százalékos energiaköltség-csökkenést és 40 százalékos kibocsátás-csökkenést is eredményezhet.

A monitoring és adatgyűjtés terén a résztvevők egy olyan rendszerre fókuszáltak, amely 28 mérőszámot tartalmazna. Ezek a mérőszámok nemcsak az energiafelhasználást és a PUE-t, hanem a megújuló energiaforrások arányát, a vízfogyasztást és hatékonyságát, valamint a zajszennyezést is figyelembe vennék.

A monitoring rendszer részletes és pontos adatokkal segíthetné az energia- és erőforrás-hatékonyság javítását.

A beszélgetés résztvevői kiemelték a fenntarthatóság fontosságát, és hangsúlyozták, hogy az energiahatékonyságon túl a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket is figyelembe kell venni a szuperszámítógépek tervezése és üzemeltetése során.

A fenntarthatóság iránti elkötelezettség a tervezési folyamat minden szakaszára kiterjed, és az iparági szereplőknek egyensúlyt kell találniuk a technológiai innovációk és a környezeti felelősség között.