Vírussal fertőzött változatok terjednek: kihasználják a Super Mario 3 Mario Forever rajongók bizalmát!

Super mario

A Super Mario játékok a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek, azonban a Cyble kiberbiztonsági kutatói szerint az egyik kiadás telepítőjében veszélyes vírust rejtettek el a hackerek. A Super Mario 3: Mario Forever remake-je 2003-ban jelent meg Windows platformra. A játék hamar népszerű lett, milliók töltötték le, akik legfőképp azt dicsérték, hogy a játék a klasszikus Mario-sorozat összes mechanikáját tartalmazza, de frissített grafikával, modernizált stílusban és hangzással. A fejlesztés ezt követően még egy évtizedig folytatódott, így több későbbi verzió is megjelent, amelyek hibajavításokat és fejlesztéseket tartalmaznak.

Azonban a játék népszerűsége kihasználásával hackerek terjesztenek egy trójai programmal fertőzött verziót, különféle online fórumokon, közösségi média csoportokban és torrent oldalakon keresztül.

Miután letöltötte a programot, két további fájl is települ a főprogram mellé, amelyek titkosan futnak a háttérben, és információkat gyűjtenek az áldozat hardveréről. A támadók elsősorban a webböngészőkben tárolt adatokra, például jelszavakra és hitelesítő adatokra koncentrálnak, de akár Discord és Telegram fiókok adatait is megszerezhetik.

Ezen túlmenően a trójai program képes képernyőképeket készíteni az érintett személyről és a webkamera segítségével akár a felhasználó tevékenységét is megfigyelheti. Ez a funkció pedig komoly veszélyt jelenthet az áldozatokra nézve, akiket zsarolás céljából is fenyegethetnek.

A trójai program kijátszhatja a Windows Defender tűzfalát, és megakadályozhatja más biztonsági szoftverek hatékony működését, ezáltal lehetővé téve más kártékony szoftverek észrevétlen behatolását a számítógépre. Ezért, ha a Super Mario 3: Mario Forever játékot nemrégiben töltötte le, sürgősen ellenőrizze a számítógépét, futtasson megbízható vírusirtó programot, és az óvatosság kedvéért változtassa meg a böngészőben tárolt jelszavait.

Az incidens rámutat arra, hogy még a népszerű és jól ismert játékok sem mentesek a biztonsági fenyegetésektől.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Super Mario 3: Mario Forever eredeti, hivatalos verziója nem tartalmaz ilyen kártékony elemeket, az áldozatoknak azonban óvatosnak kell lenniük, hogy megbízható forrásból szerezzék be a játékot, és ellenőrizzék a letöltött fájlok hitelességét.

Az ilyen típusú kiberfenyegetések megelőzése érdekében fontos a biztonságos internethasználat és az információbiztonsági gyakorlatok betartása. Néhány hasznos tipp a következők:

  1. Töltsön le szoftvereket megbízható forrásból: Csak hivatalos weboldalakról és megbízható alkalmazásboltokból szerezzen be programokat. Kerülje a gyanús forrásokat és torrent oldalakat, ahol könnyebben terjedhetnek a kártékony fájlok.

  2. Frissítse rendszerét és szoftvereit: Mindig legyenek frissítve a rendszer és a számítógépén található programoknak a legújabb verziói. A frissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat és sérülékenységek kijavítását.

  3. Használjon megbízható vírusirtó és tűzfal programot: Telepítsen és frissítsen megbízható vírusirtó szoftvert, amely rendszeresen ellenőrzi a számítógépét és figyelmeztet a lehetséges fenyegetésekre. A tűzfal is segíthet blokkolni a kéretlen bejövő kapcsolatokat.

  4. Legyen óvatos az online tevékenységek során: Soha ne osszon meg személyes információkat vagy jelszavakat gyanús webhelyeken vagy ismeretlen személyekkel. Figyeljen az e-mailekre és linkekre, amelyek gyanúsak lehetnek, és ne kattintson semmilyen gyanús vagy ismeretlen eredetű linkekre.

  5. Rendszeres biztonsági mentések: Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos fájljairól és dokumentumairól. Ha esetleg megtörténne a számítógépének fertőzése vagy adatvesztése, akkor is vissza tudja állítani az adatokat.

Fontos kiemelni, hogy az általános biztonsági óvintézkedések és a tudatosság kulcsfontosságúak a biztonság megőrzésében. Az embereknek fel kell készülniük és tájékozottaknak kell lenniük a különböző fenyegetésekről és azok megelőzéséről.

Emellett a játékfejlesztőknek és a szoftverkiadóknak is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a termékeik biztonságára. Rendszeresen frissíteniük kell a szoftvereket, hogy kijavítsák az esetleges sérülékenységeket, és proaktívan meg kell vizsgálniuk a potenciális kiberfenyegetéseket.

Az esetleges fertőzések vagy biztonsági incidensek esetén azonnali intézkedésekre van szükség, ha valaki észleli, hogy számítógépe vagy személyes adatai veszélyben vannak, azonnal lépjen kapcsolatba egy biztonsági szakemberrel és kövesse az adott helyzetnek megfelelő lépéseket.