Veszélyes sugárzás miatt vizsgálódnak a franciák

iphone 12

A francia hírközlési hatóság (AFNR) közleményben számolt be egy súlyos problémáról, amely az iPhone 12 modellekkel kapcsolatban merült fel. A hír szerint ezek a készülékek az EU által megengedett sugárzási értéket túllépik működés közben, ami potenciális egészségügyi kockázatokat vet fel. A hatóság azonnali intézkedéseket hozott, és felfüggesztette az iPhone 12 forgalmazását Franciaországban, arra kérve az Apple-t, hogy azonnal tegyen meg minden szükséges lépést a probléma orvoslása érdekében.

Ez az eset nem csupán egy technikai problémát vet fel, hanem a mobilkészülékek biztonságával és szabályozásával kapcsolatos fontos kérdéseket is. Az eset gyors reakciókat váltott ki szerte Európában, és más országok is hasonló mérések elvégzését tervezik az iPhone 12 készülékekkel kapcsolatban. 

Azonnali hatállyal felfüggesztette az ilyen típusú telefonok forgalmazását az országban, a gyártó Apple-nek pedig két hetet adott arra, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket a szabályszerű működés érdekében.

Amennyiben ezt nem tudja megoldani, akkor végső esetben a családot akár teljesen vissza is hívhatják a francia piacról.

Cupertino egyébként azonnal jelezte, hogy sem a saját, sem a független szakértők által elvégzett mérések nem mutattak határértéket még csak megközelítő értékeket sem.

Az ügy több szempontból is kérdéseket felvető eset (pl hogy lehet, hogy ez most derült ki, miközben a modell 2020-as forgalombahozatala előtt átment az amerikai és az EU-s engedélyezési eljárásokon) nagyon gyors reagálást váltott ki szerte Európában, és nagyon úgy tűnik, hogy több helyen szintén végrehajtják a szükséges sugárzási méréseket az iPhone 12-essel.

Belgiumban például máris jelezték, hogy tervezik a készülékekkel kapcsolatos egészségügyi kockázatok felülvizsgálatát, de a különféle nyilatkozatok alapján "nagy figyelemmel követik" a helyzetet ezen kívül a német, az olasz és a holland nemzeti felügyeleti szervek is.

Utóbbi helyi sajtóbeszámolók szerint egyrészt bekérték a francia kollégák eredményeit, másrészt felvették a kapcsolatot az Apple-lel, hogy a gyártó további felvilágosítással szolgáljon az ügyben.

A témáról beszámoló Register az ügy súlyosságát azzal is igazolva látja, hogy az amerikai gyártó a szokásoktól eltérően villámgyorsan reagált megkeresésükre.

A cég az angol lapnak ugyancsak megerősítette, hogy álláspontja szerint minden szükséges előírásnak megfelelnek a termékei, beleértve az iPhone 12-es szériát is.

Ez az eset fontos kérdéseket vet fel a mobilkészülékek biztonságával kapcsolatban, és rávilágít arra, hogy a gyártók és a hatóságok közötti szigorú ellenőrzési és tesztelési folyamatoknak rendkívül fontos szerepük van az ilyen termékek piacra kerülésekor.

A fogyasztók egészségének védelme mindenekfelett áll, és az ilyen problémák gyors és hatékony kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítva legyen a mobilkészülékek biztonsága és megfelelősége az előírásoknak. Az eset további vizsgálatokat és intézkedéseket is hozhat a mobilkészülékek szabályozásával kapcsolatban az EU és más országok számára.