Újabb trükkök a neten: utazással kapcsolatos csalások terjedése, hogyan védjük magunkat?

utazás csalások

Az internetes világ sok lehetőséget és kényelmet hozott az életünkbe, de sajnos az árnyoldala is megmutatkozik. Az ESET legújabb elemzése arra világít rá, hogy az utazással kapcsolatos csalások az online bűnözők egyik kiemelkedő bevételi forrásává váltak, az ál-utazási ajánlatokkal és fiktív szálláshelyekkel a nyaralókat próbálják becsapni, akik könnyen válhatnak a csalók áldozataivá, ha nem figyelnek a jelekre.

Az emberek egyre inkább keresik az akciós utazásokat és kedvezményes ajánlatokat az interneten, amit az online bűnözők kihasználnak. Az egyik leggyakoribb módszer, hogy az áldozatokat hamis nyereményjátékokkal csalogatják, amelyeken állítólag nyaralást nyertek, de valójában sosem vettek részt a sorsoláson, ezt követően pénzt kérnek az ingyenesnek tűnő nyaralásért vagy az állítólagos illetékekért.

Az adathalász e-mailek és online hirdetések pedig átvezetik az áldozatokat a hamis oldalakra, ahol a csalók fiktív visszaigazoló e-maileket és foglalási igazolásokat küldenek. Az áldozatok csak a reptéren vagy a szálláshelyen ébrednek rá, hogy átverték őket.

Az online bűnözők rugalmasan alkalmazkodnak a technológiai fejlődéshez, akár jelentős kedvezményekkel hirdetnek valóságnak tűnő nyaralási ajánlatokat, amelyeket lopott bankkártyákkal vagy feltört fiókokkal vásárolnak meg.

Más esetekben pedig olyan szolgáltatásokat kínálnak, mint utazási dokumentumok beszerzése, amiért pedig magas összegeket kérnek, miközben a kapott dokumentumok gyakran hamisak.

Az elemzés rámutat arra is, hogy a magánszemélyek bérelhető nyaralóinak online hirdetéseivel is visszaélnek a csalók. Olyan lakásokat kínálnak, amelyek nem léteznek vagy többszörös értékesítésre kerülnek ugyanarra a helyre és időpontra.

Az online világban való biztonságos navigálás érdekében fontos, hogy fokozott óvatossággal járjunk el. Különösen a nyilvános helyeken használt wifi hálózatokon való böngészés során, ahol a megbízható VPN-szolgáltatások segíthetnek a kapcsolat titkosításában és védelmében. A bűnözők ugyanis gyakran hamis wifi hotspotokat hoznak létre, hogy megfigyeljék és lopják a felhasználók érzékeny információit.

Az online utazási csalások megelőzése érdekében mindig megbízható forrásból származó információkat keressünk, és kerüljük azokat az ajánlatokat, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.

Az internetes világban ugyan rengeteg lehetőség és kényelem vár ránk, de az óvatosság mindig fontos, hogy elkerüljük az online csalókat és a kellemetlen meglepetéseket.