Új szülői felügyeleti eszközökkel védi a tiniket a Messenger és az Instagram

szülői felügyelet

Az Instagram és a Meta közösségi platformja 2021-ben nagy nyilvánosságot kapott egy belső vizsgálat kiszivárgása miatt, amely rámutatott arra, hogy a képmegosztó szolgáltatás komoly károkat okoz a 18 év alatti felhasználók mentális egészségében. A Meta, mint a Facebook tulajdonosa, válaszként szülői felügyeleti eszközök bevezetését hozta meg, de a nemrégiben felszínre került pedofilbotrány rámutatott arra, hogy még mindig sok teendő áll a Mark Zuckerberg által vezetett vállalat előtt.

Az új szülői felügyeleti eszközökkel a Meta bejelentette, hogy további lehetőségeket kínál a Messenger és az Instagram platformokon.

Az új funkciók, amelyek elérhetőek lesznek a Family Centerben, lehetővé teszik a szülők számára, hogy betekintést nyerjenek a tinédzserek Facebookhoz kapcsolódó üzenetküldő alkalmazásban való időtöltésébe és az ottani kapcsolataikba.

Ez azt jelenti, hogy a szülők nemcsak tájékoztatást kapnak a napi használatról, hanem meg tudják határozni, hogy ki küldhet üzenetet a gyermeküknek, valamint hogy ki láthatja az Instagram történeteit, amelyek 24 óra elteltével automatikusan törlődnek. Emellett a szülők értesítést kapnak, ha a kiskorú módosításokat hajt végre az adatvédelmi és biztonsági beállításokban.

Érdemes megemlíteni, hogy ezek a lehetőségek korábban már elérhetőek voltak a Messenger Kids alkalmazásban, amely a kisgyerekeknek szól, most azonban átkerülnek a normál Messenger verzióba.

Kezdetben ezek a változtatások csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kanadában lesznek elérhetőek, de a tervek szerint később az év során világszerte bevezetik őket.

Az Instagram terén a Meta új kísérletezésbe kezdett, amely arra ösztönzi a tizenéveseket, hogy éjszaka, amikor a Reels nevű, rövid videókat kínáló felületet böngészik, tegyék le telefonjukat.

Ezenkívül, ha egy 18 év alatti felhasználó blokkol valakit az Instagramon, az alkalmazás egy felhívást küld, amely arra buzdítja a fiatalokat, hogy kérjék szülői felügyeleti engedélyt.


Ezen felül, a következő hetekben mindenki számára elérhetővé válik a korábban januárban bejelentett "csendes üzemmód" (Quiet Mode), amely lehetővé teszi, hogy az Instagram-profilunk elérhetősége átálljon, és minden értesítést lenémítson.

Illetve egy további új biztonsági funkciót is tesztel, amely csak az előzetes engedélykérés visszaigazolását követően engedi meg, hogy ismeretlen emberek üzenetet küldjenek nekünk.

Az új szülői felügyeleti eszközök azt a célt szolgálják, hogy a szülők jobban ellenőrizhessék és védelmezhessék a gyermekeiket a digitális térben.

A Meta az előző kritikákra és aggodalmakra válaszul igyekszik lépéseket tenni a platformok biztonságossá és felhasználóbaráttá tételéért. A lehetőség, hogy a szülők betekinthessenek gyermekeik Instagram és Messenger aktivitásába, segít az esetleges problémák korai felismerésében és megoldásában, valamint segítenek abban, hogy időben reagálhassanak esetleges problémákra, például zaklatásra vagy veszélyes helyzetekre.

Bár még mindig vannak kihívások és fejlesztendő területek, a Meta folyamatosan dolgozik azon, hogy javítsa a platformok biztonságát és védje a tinédzserek mentális egészségét.