Új funkciókat tesztelnek a ChatGpt-nél

chatgpt új funkció

Az OpenAI legújabb fejlesztést jelentett be, amely inkább nyugtalanságra ad okot: az MI-chatbot képes lesz felidézni korábbi beszélgetéseit a felhasználókkal, amelytől azt várják, hogy személyre szabottabbá és hatékonyabbá teheti a kommunikációt.

A hét eleji bejelentés szerint az OpenAI tesztel egy olyan új funkciót a ChatGPT-n, amely lehetővé teszi a chatbot számára, hogy emlékezzen az egyes felhasználókra és korábbi párbeszédeikre, így folytatva azokat későbbi csevegéseik során.

Ez a fejlesztés nemcsak a személyre szabottságot növeli, hanem a hatékonyságot is, mivel a chatbotnak nem kell újra és újra megismételnie ugyanazokat az információkat.

A felhasználói szokások mellett a kontextuális információk is beépülnek, tovább finomítva a chatbot reakcióit. A tesztelés először egy kis csoporttal kezdődik, majd később tervezik kiterjeszteni a szélesebb közönségre is.

Az OpenAI által tervezett memóriafunkcióknak köszönhetően a felhasználók szabályozhatják, hogy milyen adatokat őrizzen meg a chatbot, és lehetőségük van azok törlésére is.

Emellett a felhasználók képesek lesznek utasítani a ChatGPT-t, hogy felejtsen el bizonyos információkat.

Fontos hangsúlyozni, hogy az adatvédelmi és biztonsági szempontokat szem előtt tartva az érzékeny személyes információkat nem fogja megjegyezni a rendszer, hacsak a felhasználó kifejezetten nem kéri azt. Az alapértelmezett beállítások finomhangolásával az OpenAI biztosítja, hogy a felhasználók kontrollálhassák az adatokat, amelyeket megosztanak a chatbottal.

Annak érdekében, hogy minimalizálják az adatok felhasználásának kockázatát, az OpenAI külön hangsúlyozza, hogy az ilyen tartalmakat nem használják fel a modell további fejlesztéséhez az üzleti felhasználók esetében.

Ezen felül lehetőség van a memóriafunkció teljes kikapcsolására, vagy egy ideiglenes csevegési mód aktiválására, ami bizonyos érzékeny beszélgetéseknél nyújthat megfelelő védelmet. Fontos azonban az óvatosság, hiszen a felhasználók által megosztott adatok még akkor is felhasználhatók lehetnek, ha a memória kikapcsolva van.

Ezért a felhasználóknak figyelemmel kell lenniük arra, hogy mit osztanak meg a chatbottal, és érdemes kihasználniuk azokat a beállításokat, amelyek védelmet nyújthatnak számukra.