Túlköltekezünk karácsonykor?

túlköltekezés karácsony

Az MBH Bank legfrissebb reprezentatív kutatása alapján kiderült, hogy az emberek közel fele, azaz 49 százalékuk, többet költ karácsonyi ajándékokra, mint amennyit eredetileg tervezett. A pénzintézet hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy az idei évben a legtöbben, vagyis a válaszadók 50-100 ezer forintot szánnak az ünnepi ajándékokra.

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 78 százaléka tervezi előre a kiadásait, ugyanakkor ennek ellenére közel felük úgy érzi, hogy hajlamos lehet a túlköltekezésre a karácsonyi időszakban.

A résztvevők közül a többség (36 százalék) élményeket szeretne ajándékozni, továbbá a gyermekek körében népszerűek a társasjátékok.

Az átlagosan hat embert ajándékozók körében az édesség és a könyv került előtérbe, melyek továbbra is a legkedveltebb ajándékok közé tartoznak.

A hangsúlyt a válaszadók több mint fele az együtt töltött időre és közös programokra helyezi.

A fenntarthatóság is egyre fontosabb tényezővé válik az ajándékozás során. A megkérdezettek 41 százaléka hangsúlyt fektet a környezetvédelmi szempontból fontos csomagolásra, míg 11 százalékuk tudatos vásárlással járul hozzá a fenntartható fogyasztáshoz.

A kutatásból kiderült, hogy az emberek az ajándékok finanszírozásához különböző forrásokat használnak.

A válaszadók 34 százaléka aktuális fizetéséből, 29 százaléka általános tartalékból, 18 százaléka pedig speciális ajándékra félretett pénzből vásárol.

A válaszadók 7 százaléka év végi jutalmából, míg minden tizedik ember hitelből, például hitelkártya, folyószámlahitel, banki kölcsön vagy gyorskölcsön révén, finanszírozza az ajándékokat.

A hitelkártyával rendelkezők átlagosan 27 ezer forintot terveznek felhasználni, ami 10 ezer forinttal meghaladja a tavalyi összeget.