Több mint 11 ezer évnyi börtön vár a kriptomogulra

kripto

Az elmúlt években a kriptovaluták forradalma óriási figyelmet kapott világszerte, ugyanakkor számos óvatosabb elemző és tanácsadó már az elején figyelmeztetett, hogy ez a terület szabályozatlan és gyakran kaotikus lehet, ami vonzza a csalókat.

Egy ilyen csaló volt Faruk Fatih Özer, aki egy olyan kriptotőzsdét alapított, mint a Thodex, amelyet 2017-ben hozott létre Törökországban.

Azonban, mint a későbbiekben kiderült, Özernek más tervei voltak a tőzsdéjével, 2021-ben váratlanul eltűnt, maga után hagyva a felhasználók milliárd dolláros veszteségét. A hatóságok hosszas keresés után, végül sikerrel jártak és tavaly elfogták egy albániai rejtekhelyen.

A török ügyészség első körben 40 ezer évnyi börtönbüntetést kért, a legújabb hírek szerint az ítélet megszületett, és bár nem szabták ki az elképzelt hatalmas büntetést, Özernek így is 11 189 évnyi börtönbüntetést kell leülnie. Ha időközben valamilyen csoda folytán megtalálják az örök élet titkát, akkor is egészen időszámításunk szerint 13 212-ig rácsok mögött kell ülnie.

Törökországban a halálbüntetést 2004-ben eltörölték, de az ország hírhedt a hosszú börtönbüntetések kiszabásával. 

Az FTX nevű kriptotőzsde esete is hasonlóan sötét árnyékot vet a kriptovilágra. A vállalat 2019-ben indult, és rövid idő alatt a világ harmadik legnagyobb kriptotőzsdéjévé vált, több mint 1 millió felhasználóval.

Azonban 2022-ben váratlanul csődöt jelentett, hagyva maga mögött sok elkeseredett felhasználót és kérdéseket a platform jövőjével kapcsolatban. Az alapító-vezető, Sam Bankman-Fried, ha nem is néz 11 ezer évnyi büntetés elé, szintén súlyos jogi következményekkel néz szembe az Egyesült Államokban.

Ezen esetek kiemelik a kriptovaluták világának veszélyeit és kihívásait, valamint a szabályozás fontosságát a pénzpiacokon.

A befektetőknek és a felhasználóknak mindig óvatosnak kell lenniük, és gondosan tanulmányozniuk kell a választott platformokat és befektetéseket a kockázatok minimalizálása érdekében.