Több 10 millió emailcím szivárgott ki - itt vannak a részletek

adatlopás

A digitális korban a kiberbiztonság kiemelkedő fontosságú, és azok számára, akik tisztában vannak a veszélyekkel, a Have I Been Pwned (HIBP) nevű weboldal ismerősen csenghet. Ez a 2013-ban létrehozott szolgáltatás lehetővé teszi számunkra, hogy könnyedén ellenőrizzük, hogy az e-mail címünk érintett volt-e valamelyik korábbi adatszivárgásban, és az előfizetők akár automatikus értesítéseket is kaphatnak erről.

Azonban most egy hatalmas, eddig nem látható adatcsomag került a figyelem középpontjába, amely közel 71 millió kiszivárgott e-mail címet tartalmaz, és ebben az esetben a Naz.API nevű gyűjteményről van szó.

Ez az adatbázis különböző korábbi adatlopások során kikerült érzékeny információkat tartalmaz, így nem egyetlen nagy szivárgáshoz köthető. Fontos megjegyezni, hogy a benne foglalt e-mail címek 35%-a eddig nem volt a Have I Been Pwned adatbázisának része.

Az alapító, Troy Hunt, blogposztja szerint a Naz.API már csak méretéből adódóan is jelentős, 104 GB-ot ölel fel, 319 fájlban 70 840 771 e-mail címet és egyéb belépési adatokat, beleértve jelszavakat is.

Azonban pozitívum, hogy a gyűjtemény valószínűleg nem teljesen friss, olyan jelszót is találtak benne, amit még 2011 előtt használtak.

Gondos munkával feldolgozták a közel 1 milliárd adatból álló állományt, így mostantól kereshetővé váltak az e-mail címek és a hozzájuk tartozó jelszavak a weboldalon.

Ha véletlenül az adataid is részei ennek a gyűjteménynek, vagy akár más adatbázisnak, javasolt az érintett e-mail címhez tartozó jelszó azonnali megváltoztatása.

A legjobb gyakorlatok közé tartozik egy megbízható jelszómenedzser bevezetése és természetesen a szinte mindenhol elérhető kétlépcsős hitelesítés használata is, a biztonság mindig az első helyen kell, hogy álljon az online tevékenységeink során.