Tehetségprogram középiskolás lányok számára: CETIN Hungary Zrt. és a Nők a Tudományban Egyesület Összefogása

cetin

Budapest, 2023. szeptember 21. – A CETIN Hungary Zrt. büszkén jelenti be a Nők a Tudományban Egyesület szakmai partnerségével közösen indított ingyenes tehetségprogramját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a műszaki és technológiai pályák iránti érdeklődés növelésére, valamint segítse a középiskolás lányokat a pályaválasztás és a jövőbeli karrierjük kialakítása során. A program nem csupán az ismeretek átadását tűzte ki célul, hanem a lányokban rejlő potenciál kibontakoztatását is.

A CETIN Hungary Zrt. által végzett kutatás alapján a pályaválasztás gyakran már a középiskolás évek alatt eldől, és sajnálatos módon a technológiai és műszaki területek iránti érdeklődés közötti szakadék kifejezetten jelentős lányok körében. Az okok között szerepel a támogató közeg hiánya és a társadalmi elvárások által keltett korlátok.

A tehetségprogram arra összpontosít, hogy felmutasson alternatívákat és bemutassa a műszaki-technológiai pályák izgalmas világát a 11. évfolyamos lányok számára, akik talán még sosem gondolkodtak ilyen lehetőségekben.

Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója, elmondta: "A munkaerőpiaci adatok azt mutatják, hogy Magyarországon a nők aránya a foglalkoztatásban 45 százalék felett van, ugyanakkor a technológiai területeken való részvételük nem éri el a 14 százalékot.

Azon dolgozunk, hogy segítsünk a lányoknak a karrierépítésben a műszaki és technológiai szektorban, de ehhez már a középiskolában el kell kezdeni az érdeklődés felkeltését és a szükséges készségek fejlesztését."

Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke szerint: "A tudomány, a technológia, a matematika és a mérnöki pálya valóban lenyűgöző lehetőségeket rejt magában, és mi azt szeretnénk elérni, hogy a fiatal lányok is felfedezzék ezt a világot és az általa nyújtott óriási lehetőségeket."

A tehetségprogram heti rendszerességgel kerül megrendezésre egy teljes tanév során, és matematikai és digitális kompetenciák fejlesztésére fókuszál.

Az ismeretek mellett az egyéni és csoportos mentorálás is kiemelt szerepet kap, mely során a résztvevők olyan készségeket sajátíthatnak el, melyek elengedhetetlenek a sikeres pályaválasztáshoz és a választott szakmában való érvényesüléshez.

A programban résztvevő szakemberek nem csupán tudásukat osztják meg, hanem a magabiztosság, tudatosság és nagyobb önbizalom kialakításában is segítenek a középiskolás lányoknak.

Az érdeklődők szeptember 28-ig jelentkezhetnek a programra, mely október 10-én indul, a program hivatalos weboldalán