Te mennyit vagy a neten? - A magyarok és az online világ

lakosság internet szokások

r

A Reacty Digitál által készített legfrissebb felmérés eredményei alapján a magyar lakosság egyre több idejét tölti az interneten. A 771 résztvevő bevonásával végzett kutatás keresztmetszetét nyújtja az 18-65 év közötti korosztálynak, és számos érdekes megállapítást tár fel az internetezési szokásaikról és az ezzel járó jelenségekről.

A kutatás eredményei alapján a magyar internetezők hétköznapokon átlagosan 4 órát, hétvégén pedig átlagosan 4,5 órát töltenek aktív internetezéssel. Ezekben az időszakokban nem található egyetlen perc sem, amit munkával vagy tanulással töltenek az interneten. Azonban az 18-29 év közötti korosztály számára az internetezés még fontosabb: ők napi szinten átlagosan 5-5,5 órát töltenek az interneten mind hétköznapokon, mind hétvégén.

Az Adatok és Valóság Összhangban Vannak

A felmérés szerint a magyarok reálisan ítélik meg saját internetezési szokásaikat, mivel az effektív internetezési idő és az ezzel kapcsolatos szubjektív értékelés összhangban van egymással. A válaszadók 44 százaléka úgy érzi, hogy túl sok időt tölt az interneten, ugyanakkor nem tekinti problémának a helyzetet. Mindössze ötödük számára zavaró, hogy az internet elvesz időt az életükből.

Az Internet Függőség Spirálja

Az internetező lakosság 16 százaléka már a reggeli szemnyitás pillanatában az internet világába merül, és az elalvás előtti pillanatokban is az online térben marad. Sokak számára ismerős lehet, hogy amikor már befejeznének, még egy utolsó dolgot néznek meg, és ez hosszabb ideig elhúzódik. Ebben a negatív spirálban napi szinten a lakosság negyede találja magát. Érdekes módon ez a jelenség nem kizárólag a fiatalabb korosztályra jellemző, a 30-40 év közöttiek körében is gyakori, míg 40 éves kor felett ritkábban fordul elő.

Digitális Elvonulás: Ki Kipróbálta?

A kutatás kiemeli, hogy a digitális elvonulás, vagyis az internetezéstől való ideiglenes távolmaradás pozitív vagy negatív élményként tapasztalható. A válaszadók negyede már kipróbálta a digitális elvonulást, és pozitív élményként élte meg, míg a tizedük számára ez negatív élmény volt. Emellett negyedük szeretné kipróbálni ezt a lehetőséget, de még nem tette meg.

Problémás Internetezés: Tünetek és Megjelenések

Az internetezés problémái nem csupán az idő mennyiségét érintik, hanem egyéni megítélés alá eshetnek. A problémás internetezés három fő kategóriáját azonosítja a kutatás:

  1. Megvonásos tünetek: Amikor valaki nyugtalan vagy feszült lesz, ha nem internetezik eleget, és ez az érzés csak akkor múlik el, ha ismét online van.

  2. Elhanyagolás: Amikor az internetezés miatt háttérbe szorulnak mindennapi feladatok, alapvető szükségletek és társas kapcsolatok.

  3. Kontrollvesztés: Amikor valaki szeretne kevesebbet vagy ritkábban internetezni, de nem tudja ezt megvalósítani.

A válaszadók 19 százaléka elmondta, hogy néhány tevékenységet elhanyagol az internetezés miatt, 16 százalékuk számolt be kontrollvesztésről, míg 8 százalékuk megvonásos tüneteket tapasztalt. Legalább az egyik problémát az 18-65 év közötti internetező lakosság 27 százaléka észlelte, míg mindhárom problémakörre vonatkozó megjelenést 4 százalékuk tapasztalta gyakran.

A Reacty Digitál felmérése újabb betekintést nyújt a magyarok digitális szokásaiba és azok mögött álló dinamikákba, ami fontos a digitális egyensúly és az egészséges online életmód megértéséhez és támogatásához.