Súlyos hiányosságok lehetnek kedvenc böngészőnkben

böngésző

Az internet biztonsága mindannyiunk számára fontos, és a böngészőinknek is a lehető legbiztonságosabbnak kell lenniük. A rendszeres frissítések és az online veszélyek felismerése kulcsfontosságú a digitális világban való biztonságos navigáláshoz.

Az internetezés során a böngészőink a digitális kapuink a világhálóhoz, és mivel szinte mindennap használjuk őket, nagyon fontos, hogy biztonságosak legyenek.

Azonban most egy komoly hibalehetőség fenyegeti a legnépszerűbb böngészőket, köztük a Google Chrome-ot, az Edge-et és a Firefoxot is, és ez nem csupán a böngészők számára jelent veszélyt.

A probléma az általuk használt közös alapra, a Chromium-motorra vezethető vissza, amely számos böngésző hajtómotorja. Az alapvető hasonlóság ellenére a böngészők fejlesztői mindig próbálnak egyedi megoldásokkal kiemelkedni egymás közül, azonban most egy súlyos sérülékenység került napvilágra, ami miatt akár az összes fent említett böngészőt is frissíteni kell, hogy megőrizzük a személyes adataink biztonságát.

A Stack Diary által felfedezett probléma a veszteségmentes tömörítésű WebP képformátumhoz köthető, a sérülékenység azt jelenti, hogy potenciálisan a böngészőkön keresztül külső behatolók rosszindulatú kódot futtathatnak a számítógépünkön.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a bűnözők már ki is használják ezt a támadási felületet, és az érintett programok listája messze nem csak a böngészőkre korlátozódik.

Az összes Chromium-alapú alkalmazás érintett lehet, valamint olyan népszerű szoftverek, mint a Signal üzenetküldő, a Telegram, az Affinity, a Gimp, a LibreOffice, valamint számos Android alkalmazás és a Flutter keretrendszerrel fejlesztett cross-platform programok is.

Azonban jó hír, hogy a fejlesztők már elkezdték kijavítani a problémát, és frissítéseket adtak ki a Chrome, az Edge, a Firefox és a Brave böngészőkhöz.

Ezért fontos, hogy ellenőrizd, hogy böngésződ automatikusan frissített-e, és ha nem, manuálisan segíts rá a folyamatra. Az internetbiztonság a saját kezünkben van, és a rendszeres frissítésekkel megvédhetjük magunkat a különböző veszélyektől az online térben.