Sikeresen beültették az első chippet: Elon Musk elindította az agyi implantátumok korszakát

mesterséges inteligencia agy chip

Elon Musk biotechnológiai vállalata, a Neuralink, sikeresen beültette az első mikrocsipjét egy ember agyába, az eljárás vasárnap történt. A páciens jelenleg jó állapotban van, és gyógyulása pozitív kezdeti eredményeket mutat - jelentette be Musk az X-en.

A Neuralink célja, hogy az első lépéseket megtegye a bénult emberek életminőségének növelésére, hogy gondolataik segítségével irányíthassák a számítógépes kurzort vagy billentyűzetet.

Elon Musk reményei szerint a "Telepátia" nevű termék segítségével olyan emberek is hatékonyabban kommunikálhatnak, akik olyan betegségekkel élnek, amelyek bénulást okoznak, például Stephen Hawking.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly engedélyezte a Neuralinknak az emberi tesztelési kísérletek elvégzését, amelyek kulcsfontosságú lépést jelentenek a technológia fejlesztésében.

A vállalat szeptemberben bejelentette, hogy megkapták az engedélyt az emberek közötti tesztekhez való toborzásra.

A Neuralink korábban már sikeresen beültetett hasonló mikrocsipeket egy makákómajom és egy malac agyába is, amelyek mesterséges intelligenciával voltak felszerelve. Elon Musk tervei szerint az agyba ültetett implantátumok segítségével számos népbetegség kezelhető lenne, beleértve az elhízástól a depresszióig, és akár a skizofréniát és az autizmust is.

Musk még azt is kifejtette, hogy olyan bizalommal bír a technológiában, hogy saját gyerekei agyába is hajlandó lenne hasonló csipet ültetni.

A Neuralink projektje azonban számos kihívással és etikai aggályokkal is szembesül, beleértve az állatkínzás gyanúját és az implantátumok biztonságosságával kapcsolatos kérdéseket.