SEO Blogolás 101: Praktikus Tippek a Weboldalad Google Rangsorolásának Fokozásához

blog felépítés

A blogolásnak számos előnye van az SEO szempontjából. Először is, a rendszeres frissítések és új tartalmak a keresőmotorok figyelmét vonzzák, ami javíthatja a weboldal rangsorolását. Emellett a blogok lehetőséget kínálnak a kulcsszavak stratégiai elhelyezésére, ami segíthet a keresőmotoroknak az oldalak témájának megértésében.

Miért blogolunk?

A blogolás célja lehet csak a saját gondolataink megosztása egy témával kapcsolatban egy adott közösség felé az interneten, azonban van egy kihívásokkal teli oldala is. Ugyanis blogot készíteni könnyű, egyszerű megtanulható lépésekből áll, de ez által nehéz kimagaslóan jól csinálni is.
         Ez akkor számít igazán mikor tétje van a blogodnak. Nem csak szórakozás képen csinálod, hanem esetleg a weboldalad szeretnéd a keresőmotorokban erősíteni, online vevőkört próbálsz kiépíteni egy terméked illetve szolgáltatásod köré.

 

Miért fontos?

Fontos mivel a blogokat rangsorolja a kereső motor, így megjelennek a keresési listákban. Amely plusz forgalmat generál a weboldaladnak. Mind ezt több úton módon éri el. Például hosszabb lesz a látogatási idő azzal, hogy cikkeinket olvassák, de még akár közösségi oldalakra is megosztják a látogatók, ha érdekesnek találják. Jó eszköz a belső link építéshez, és a kulcsszó építéshez.

 

Blogolás lépései

Szóval első lépésként el kell döntenünk a blogunk célját és célközönségét. Milyen típusú tartalomról szeretnénk írni, hogyan jelenjen meg ez a blog, hogyan működjön. Például érdemes témakörökre bontani, ha kategóriákra osztható a téma amiről írnánk.
         Majd kezdődhet a tartalom készítés. Rendszeres és jó cikkek vezetnek a kívánt cél felé, de türelmesen kell hozzá állni és kellő kitartással. Ugyanis a blogolás eredménye hosszabb idő alatt épül fel.
         Fontos oda figyelni a cikkek olvashatóságára, ezt kicsit részletesebben is kivesézzük később. Mégis egy pár alap gondolat. Fontos már a betűtípus választása is, legyen vonzó, de a stílus ne menjen az olvashatóság rovására, tagoltnak kell lennie a szövegnek, címek alcímek használata, “emészthető” méretűre részekre kell bontani a hosszabb szövegrészeket.
         Illetve ha nagyon elkötelezettek vagyunk, akkor érdemes engedélyezni a kommenteket, és reagálni a hozzászólásokra. Ez segíthet abban is, hogy jobbá tedd a blogod (olvasói vélemény) no meg közelebb hozza a közönséged.

 

SEO és a blogolás

Terjedelem és felépítés

A blogcikkek ideális hossza változó, attól függően, milyen típusú tartalmat készítesz. Általánosságban elmondható, hogy a cikkek hossza 600-1500 szó között legyen, de oktatóanyagok vagy mélyebb elemzések esetében ez akár 2000 szóig is terjedhet.
         Fontos figyelembe venni az SEO szempontokat, és a tartalmat olyan kulcsszavakkal gazdagítani, amelyekre a célközönség keres. A minőség és az érthetőség kulcsfontosságú, és a formázás is javítja az olvashatóságot. Ne hosszabbítsd feleslegesen a cikket, és rendszeresen frissítsd a tartalmat a keresőmotorok számára.
         Már a “Miért fontos” bekezdésben beszéltem az összeszedett és struktúrált adat átadásról (nem így fogalmaztam, de az érthetőségről). Ennek nagyon fontos eleme a prezentáció. Nem elég ha az információ amit át akarsz adni helyes, még az se egészen ha mindez érthetően megvan fogalmazva. Nagyon fontos része a megjelenése is, hiszen egy egybe ömlesztett szöveggel elrettented az olvasód.
         Alkalmazni kell a headereket (h2, h3, h4 elemek) Fontos, hogy ezeket a html tag-eket használjuk, mivel nem csak az olvasók hanem a google felé is olvashatóbbá struktúrálttá teszi cikkünket. Az értelmezést nézzük például az olvasó szempontjából. Mikor ránéz a cikkre nagyon gyorsan kap egy alap információt annak tartalmáról csak a címeket olvasva, sőt egy fajta hierarchiát is lát, amit a címek méretei adnak meg, így könnyebb követni a gondolat menetét a cikknek. Azok a bloggerek, akik tudatosan használják ezeket a strukturális eszközöket, képesek lesznek kiemelkedő és könnyen emészthető tartalmakat létrehozni, amelyek hozzájárulnak az online jelenlétükhöz és szakértelmükhöz

A képek fontossága

A blogcikkekben használt képek nem csupán esztétikai elemek, hanem kulcsfontosságúak a SEO szempontjából is. Nézzük is át miért.
         A képek altszövegei kulcsszavakkal ellátva növelhetik a keresési listában a rangsort. Az alt szöveg az a szöveg ami az esetben jelenik meg, ha nem sikerül betölteni a képet. A képek fájlnevei szintén fontosak lehetnek ugyan ebből a szempontból. Együtt ez a kettő a keresőmotor felé mutatja, hogy mit ábrázol a kép, és hogy miről szólhat a cikkünk.
         A média fájljaink mérete is fontos, figyelnünk kell a kép méretének minimumon tartására úgy, hogy ne menjen a minőség javára. Túl nagy fájl negatívan befolyásolja a helyezést! Képeink nem csak vizuálist élményt nyújtanak, hanem hozzá járulnak a cikk SEO-jához is.

Szöveg tördelése

A mondatok új sorba rendezése a blogírásban azért fontos, hogy javítsa az olvashatóságot és az átláthatóságot. Segít a tartalom könnyebb feldolgozásában, kiemeli a részleteket, esztétikusabbá teszi a megjelenést, és előnyös lehet a keresőmotorok számára is.
         Emellett támogatja a mobilbarát kialakítást, amely napjainkban elengedhetetlen a széles körben használt mobil eszközök miatt. A szöveg formázásával és jól tagolt tartalommal a blogírók elősegíthetik az olvasók könnyebb és élvezetesebb élményét.