Rossz üzleti döntés volt? Már csak a felét éri a Twitter

elon musk twitter

Az Elon Musk Twitter-felvásárlása és az azt követő események komoly hatással voltak a techmilliárdos vagyonára. Az üzlet megszervezésekor sok szakértő megkérdőjelezte az ügylet magas árát, ami 44 milliárd dollárra rúgott, azt zonban kevesen gondolták volna akkoriban, hogy mindössze fél év múlva a közösségi platform értéke a harmadára csökken majd.

A legfrissebb értékelések alapján a Fidelity befektetési cég, amely finanszírozta a Twitter megvásárlását, jelenleg csak 15 milliárd dollárra becsüli az  értékét. Ez rendkívül alacsony szám, majd több lépcsőben csökkentették az értékelését az elmúlt hónapok során, az adásvétel utáni hónapban például már a felére esett a cég értéke.

Elon Musk sem vitatja ezt az értékcsökkenést, korábban azt is elismerte, hogy túl sokat fizetett a közösségi hálózatért, és nemrégiben kifejtette, hogy a Twitter értéke drasztikusan csökken a megvásárlás óta.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Musknak is nagy szerepe van abban, hogy a helyzet idáig fajult. Az milliárdos agresszív intézkedéseket vezetett be a vállalatnál a pénzügyi eredmények javítása érdekében, például cég állományát jelentősen csökkentette, és döntései gyakran kapkodónak vagy kétségbeesettnek tűntek.

Mindezek mellett folyamatosan újabb változtatásokat vezet be a közösségi platform reformja során, ezek az intézkedések bár a cég javára történtek, a közösségi platformra nézve negatív hatással voltak, a hirdetők jelentős része elveszett, míg mások jócskán lecsökkentették a költésüket.

A jelentések szerint a Twitter  hirdetőinek legalább felét elvesztette Musk irányítása alatt, és akik maradtak, kevesebbet költenek hirdetésekre, mint korábban.

A cég a Blue előfizetés bevezetésével és nyomulós marketingkampányokkal próbálta pótolni a bevételkiesést, azonban ezek a lépések nem hozták meg az áttörést, és a kezdeti visszafogott fogadtatás nem növekedett jelentősen.

Mindent egybevetve, Musk idén nagy sikerekben részesült a Tesla részesedése révén - az autógyártó cég részvényei több mint 80 százalékkal nőttek idén -, a Twitter üzleti eredményei viszont jelentősen csökkentek.

Musk vagyonát 190 milliárd dollárra teszik, ami a technológiai piac egyik legmeghatározóbb alakjává teszi.

Azóta a Twitter folyamatosan zuhanórepülést mutatott az üzleti és pénzügyi eredmények terén.