Pénzügyi biztonság online: Hogyan kerüljük el az adatlopásokat?

trükközés bankapp

A pénzügyi biztonság szempontjából kiemelkedően fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk az online veszélyek elkerülésére. Bár a támadási módszerek egyre fejlettebbek, megelőző lépésekkel és tudatossággal megőrizhetjük pénzügyi stabilitásunkat.

Az idei évben a Zimperium mobilbiztonsági vállalat éves összegzése szerint összesen 985 banki alkalmazást céloztak meg különböző kártevők. Az év során tíz új vírusféle mutatkozott be ezen a területen, kiegészítve a már ismert fenyegetéseket.

A banki appokat célzó trójai típusú kártevők olyan programok, amelyek közvetlenül az emberek bankszámláit szertnék megcsapolni.
Ezek a kártevők különböző módszerekkel szerezhetik meg az online bankoláshoz szükséges adatokat, például a sütik lopásával, a kétfaktoros azonosítás megkerülésével vagy az automatizált tranzakciók révén.

A Bleeping Computer által említett csalási módszerek között rendkívül népszerűek azok, amikor a csalók telefonon hívnak fel, pénzintézeti ügyfélszolgálati munkatársnak kiadva magukat.

Az áldozatokat valamilyen ürügy alapján, például gyanús pénzügyi tranzakciókra hivatkozva, arra kérik, hogy töltsenek le egy programot a készülékükre, ez azonban valójában egy trójai, amely adatokat lop az eszközről.

Az ilyen típusú fenyegetések elleni védekezésben kulcsfontosságú a megelőzés, kerüljük az androidos mobilokra olyan alkalmazások telepítését, amelyek nem a hivatalos Play Áruházból származnak.

A Play Áruházon belül is ügyeljünk a felhasználói értékelésekre, és ellenőrizzük a fejlesztő megbízhatóságát.

Óvatosnak kell lennünk, amikor az alkalmazások hozzáférési jogosultságokat kérnek, különösen olyanokhoz, amelyeknek nincs indokolt szerepük. Az ilyen trójai programok képesek naplózni a billentyűleütéseket, irányítani az adathalász oldalakra, és megtekinteni az SMS-eket, amelyek a kétlépcsős azonosításhoz szükséges kódokat is tartalmazhatják.

Végül, az SMS-üzenetekben érkező hivatkozásokat soha ne nyissuk meg. Ha valaki a bankunknak kiadva magát keres minket, vagy telefonon gyanús üzenetet kapunk, inkább keressük fel a bank hivatalos telefonszámát, és ellenőrizzük a helyzetet velük.

A tudatosság és a megelőző lépések segíthetnek abban, hogy pénzügyeinket hatékonyan védelmezzük az online veszélyektől.