Összefogás a torrent oldalak ellen

torrent

Bár a hagyományos tévénézésen szocializálódott réteg leginkább az idősebb korosztályból kerül ki, az alternatív médiafogyasztási módok támogatói között továbbra is erős jelenlét figyelhető meg. Ezt a csoportot a 2000-es években elterjedt bittorrent fájlcserélő programokat használók alkotják, akik közül a legtöbben a 30-50 éves korosztály tagjai.

Az elmúlt két évtizedben a tartalomgyártók és a torrentoldalak között óriási, de néha reménytelennek tűnő küzdelem zajlott. Az egyik ikonikus példa a svéd Piratebay, amely ellen számos támadás irányult a 2010-es években, mégis ma is működik. Bár egyes oldalakat sikerült idővel lekapcsolni, új domain-neveken hamarosan újra elérhetővé válnak.

Az amerikai ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) most új kampányba kezdett a kalózoldalak ellen, sikeresen lekapcsolva több neves torrentoldalt a karácsonyi ünnepek alatt, köztük az ahaseries.com és az uhuseries.com-t.

Ezek az oldalak most egy üzenettel fogadják a látogatókat, amely hangsúlyozza, hogy világszerte tucatnyi legális szolgáltató áll rendelkezésre az érdeklődők számára.

"Nézze meg legálisan!" - olvasható az üzenetben.

Az ACE megosztotta a terjedelmes listát azokról a szolgáltatókról, amelyeket a 2024-es évben hasonló szankciók fenyegetnek. Bár a figyelmeztetés valós, az ACE reménykedik abban, hogy ez önkorlátozást fog eredményezni.

A szervezet szeretné elérni, hogy a "megfenyegetett" torrentoldalak legalább egy része befejezze online tevékenységét, az esetleges következményektől való félelemben.

A CompucaliTV.org példája jól mutatja, hogy az ACE kampánya már hozhat eredményeket, amikor a fenyegetett oldalak inkább bezárnak, mintsem szembeszálljanak a szankciókkal. A szervezet közelmúltbeli nyilatkozata szerint a CompucaliTV.org üzemeltetői úgy döntöttek, hogy bezárják az oldalt, mert már nem látják értelmét a további küzdelemnek.

Az ACE kampánya azonban csak egy a sorban, és bár már tud felmutatni eredményeket, a történetnek még messze nincs vége.

A kalózoldalak és a tartalomgyártók közötti harc továbbra is folytatódik, és a jövőben újabb fejezetekre számíthatunk ebben az örökös küzdelemben.