Okostelefon generáció: Már az online világ irányít a szülők helyett?

okostelefon generáció

Az okostelefonok egyre nagyobb szerepet játszanak a gyerekek életében, és a szülőkkel való játékhoz képest sokkal több időt töltenek ezeken a készülékeken. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatása szerint az 8-15 éves korosztály átlagosan napi közel négy órát tölt mobiltelefonhasználattal. A legtöbb gyerek a közösségi média platformjait részesíti előnyben, különösen népszerű körükben a TikTok.

Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat mintája viszonylag korlátozott volt (80 fő), így az eredményeket nagy óvatosan kell értelmezni, és csak becslések és általános következtetések vonhatók le a 8-15 éves korosztályra vonatkozóan.

A kutatás szerint a képernyőidő az egyének között jelentősen változott, a megkérdezettek körében 9 perctől a teljes napig terjedt, az átlagos napi képernyőidő az aktív napokra számolva 234 perc, ami közel 4 órát jelent naponta!

Az idősebb korosztályban az eszközhasználat átlagos ideje növekszik.

Azok a gyermekek, akik részt vettek a kutatásban, már reggel 4 óra után bekapcsolták a telefonjukat, és az aktivitásuk csúcsa körülbelül 6:30 és 7:30 között volt reggel, ezután csökken az aktivitás, majd újra emelkedik a délutáni esti órákban.

Tanítási napokon viszonylag alacsony a telefonhasználat, bár jelentős eltérések figyelhetők meg az életkor alapján.

Minél idősebb a gyermek, annál nagyobb valószínűséggel használja a telefonját délelőttönként, éjfél és hajnali 5 óra között a legtöbb gyermek nem használja a telefonját, de néhány résztvevő aktív volt az éjszakai órákban is, például filmet néztek.

A vizsgált készülékeken átlagosan 76 alkalmazás volt telepítve, ami készülékenként 6 és 147 között változott.

A teljes adatbázisra vetítve az összes telefonhasználat 18% -a a TikTokon zajlik, további 12% pedig a YouTube-on, az átlagos napi TikTok-használat 80 perc, míg a YouTube-ot átlagosan 37 percen keresztül böngészik a gyerekek.

A Messenger és az Instagram alkalmazások napi átlagban 21 percet kapnak a figyelemből. A Facebook használata átlagosan 17 percet, míg a Snapchaté 11 percet tesz ki az applikációkat használó gyermekek számára.

A kutatás eredményei rámutatnak arra, hogy az okostelefonok és a közösségi média platformok egyre inkább meghatározó szerepet játszanak a gyerekek mindennapi életében.

A hosszú időtartamú telefonhasználat és a népszerű alkalmazások intenzív felhasználása jelentős hatással lehet a gyerekek szociális interakcióira, kognitív fejlődésére és érzelmi jólétére, ezért fontos, hogy a szülők és a gondviselők odafigyeljenek a gyerekek digitális jelenlétére, és segítsék őket az egészséges és kiegyensúlyozott mobiltelefon-használat kialakításában.

Tudatosabb és korlátozottabb telefonhasználatra van szükség, amely lehetővé teszi a gyerekek számára a digitális világban való navigálást, miközben fenntartja a digitális világon kívüli tevékenységeket, például a játék, sport és személyes interakciók fontosságát.

A szülőknek mindenképp érdemes megismerni gyermekük készülékhasználati szokásait és a különböző letöltött alkalmazásokat, valamint sokat beszélni az online biztonság és a tartalomszűrés kérdéseiről.

Egyensúlyt kell teremteni a digitális és valós világ között, hogy a gyermekek egészséges és pozitív módon használhassák telefonjaikat.