Office 365 vs. Teams: Az európai versenyhatóság vizsgálja a Microsoftot

office 365 slack

A pandémia első évében az emberiség jelentős része kényszerült otthonról végezni a munkáját, ez komolyan felértékelte a telekommunikációs eszközök, programok és alkalmazások használatát. A Microsoft vállalat Teams nevű videokonferencia-platformja vált az egyik piacvezető megoldássá, különösen miután 2017-ben a redmondi vállalat az Office 365 részévé tette azt egy huszárvágással. Azonban már ebben az évben, az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni a Microsoft elleni panaszokat versenyellenes piaci magatartás miatt, amelyet a Slack tett már 2020-ban. A jelentés szerint a bizottság már jövő héten benyújthatja a vád részleteit.

Az év folyamán számos tárgyalás zajlott, de ezek eddig csak részeredményeket hoztak. A Microsoft például felajánlotta, hogy kiveszi a Teamset az Office alapcsomagból, de nem volt egyértelmű, hogy csak az európai piacra vonatkozik-e ez a lépés, vagy globálisan kiterjesztik az új szabályt.

A Microsoft korábban már szembekerült az Európai Bizottsággal az Internet Explorer és a Windows Media Player ügyében, így ez nem az első alkalom, hogy a piacvezető tech-cég vitatható piaci magatartással vádolják.

A mostani harc hasonló ahhoz, amit korábban folytattak, és a bizottság csak hosszas és fárasztó munkával tudott végül visszavonulót fújni a vállalattal szemben.

A Teams robbanásszerűen terjedt el a piacon a Skype-ot váltva, és azóta már 270 millió felhasználót ért el világszerte. Az Európai Bizottság most piacszabályozó döntést hozhat a Bill Gates cégbirodalma ellen, és a kérdés már csak a bírság összege, ami egyes találgatások szerint akár a cég bevételeinek 10%-át is kiteheti.

A vállalatnak komoly kihívás elé néz, hogy megőrizze piacvezető pozícióját és egyúttal megfeleljen az európai szabályozásnak is.