Milliókat keresett mesterséges lejátszásokkal - börtön jár érte

börtön plágium

Börtönbe kell vonulnia annak a csalónak, aki milliókat keresett mesterségesen generált lejátszásokkal és plágium miatt is felelősségre vonták a dán férfit.

Egy dán bíróság precedensértékű ítéletet hozott az ügyben, melyben az 53 éves kelet-jütlandi férfit bűnösnek találták abban, hogy több száz zeneszám jogdíjából hasznot húzott valódi lejátszások nélkül.

Az ítélet szerint a csaló 2 millió dán koronát (több mint 106,5 millió forintot) keresett az ügylettel. EAz ítéletet a zenészek, művészek, zeneszerzők és szerzői jogokért küzdők történelmi jelentőségűnek nevezték.

Az ügyészség szerint a csaló törvénybe ütköző módszereket alkalmazott ahhoz, hogy ekkora összeget szerezzen illegálisan.

Maria Fredenslund, a Danish Rights Alliance ügyvezető igazgatója szerint ez a bírósági döntés erős jelzést küld ezzel a stream-manipuláció súlyos következményeiről, és azt mutatja, hogy ez a fajta csalás felderíthető és komolyan büntethető.

Az ügy pikantériája, hogy a vádlottat korábban a 46. legjobban kereső dán zeneszerzőnek tartották 2014 és 2017 között. A büntetőper során bebizonyosodott, hogy az érintett zeneszámok közül 37-t ollózott össze más művekből, sértve ezzel a szerzői jogokat.

Az ítélet értelmében a férfinek három hónapot kell börtönben leülnie, emellett 2 millió koronát foglaltak le tőle és a cégétől, valamint további 200 ezer korona megfizetésére is kötelezték.