Megújult a Nemzeti Tehetség Program: Új esélyek a fiatal tehetségek számára

Nemzeti Tehetség Program

Az idei évben a Nemzeti Tehetség Program (NTP) teljesen megújult tartalommal és struktúrával várja a tehetségek és fiatalok kérelmeit. Az NTP fő célkitűzése továbbra is az, hogy a tehetségek teljes útjuk során támogatást kapjanak, kezdve a tehetség felismerésétől egészen a szakmai sikerekig, és mindezt hazai és határon túli fiatalok számára egyaránt.

Az NTP nyílt pályázatai már október 20-tól elérhetőek, amelyek új elemekkel és területekkel bővültek.

A fő fókusz most a regionális programok és a mentorálás támogatásán, valamint a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) területek népszerűsítésén van. 

Az idei évben a programra mintegy 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázatok több lépésben válnak elérhetővé.

Ennek eredményeként évente 300-350 ezer fiatal kaphat lehetőséget tehetségük kibontakoztatására. A most meghirdetett pályázati felhívásokon kívül a program új kezdeményezéseket is tartalmaz.

Az "STEMpont* komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program megvalósítása" című nyílt felhívás olyan hazai felsőoktatási intézmények számára nyitott, amelyek vállalják az MTMI-területek és szakok népszerűsítését a hazai köznevelési és szakképző intézményekben, különösen a lányok körében.

A "Tehetségközelben – komplex tehetséggondozó programok támogatása" nyílt kategória olyan programok megvalósítását támogatja, amelyek magas színvonalú tehetséggondozást és mentori szolgáltatásokat nyújtanak, valamint az egyenlő hozzáférést biztosítják.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium koordinálja a program pályázati lehetőségeit, és a részletekről bővebb információk találhatók a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.

A pályázók projektterveiket egy megújult elektronikus űrlapon nyújthatják be, és a nyílt pályázati felhívások benyújtási határideje 2023. november 6.

Az NTP megújulása és az új lehetőségek révén további generációk tehetségei számára kínálhatnak támogatást és lehetőségeket a kibontakozásra.