Meghódította az árfolyamokat a Bitcoin

bitcoin

Az elmúlt években a Bitcoin árfolyamának mozgása kiemelkedő figyelmet kapott azok körében, akik követik a kriptovaluták világát. 2024-ben a Bitcoin ismét az érdeklődés középpontjába került,történelmi csúcsra emelkedett.

A Bitcoin árfolyama március 5-én történelmi csúcsot ért el, felkorbácsolva a kriptopénzek iránti érdeklődést. A 68 978 dolláros rövid ideig tartó csúcs megdöntötte az előző, 2021. november 10-én felállított 68 789 dolláros rekordot.

Ez a legújabb csúcs hat hónappal az 2022-es katasztrofális események előtt következett be, amelyek jelentős veszteségeket okoztak a befektetőknek és több nagy iparági szereplő bukásához vezettek, köztük az FTX kriptopénzváltó és alapítója, Sam Bankman-Fried.

A Bitcoin most egy újabb hullámot élt át, amelyet az újonnan bevezetett Bitcoin tőzsdén kereskedő alapok robbanásszerű megjelenése gerjesztett. Ezek az alapok különféle Wall Street-i óriások, mint a BlackRock és a Fidelity Investments, révén jelentős tőkét vonzottak, több mint 8 milliárd dollárt gyűjtve alig két hónap alatt.

A Bitwise az egyik olyan cég volt, amely jóváhagyást kapott egy ilyen alap működtetésére, és több pénzügyi intézmény is előrejelzi, hogy a Bitcoin ára 2024 végéig meghaladhatja a 100 000 dolláros határt. Az Ethereum és más kriptovaluták is emelkedést mutattak, míg a mémérmék, mint a dogecoin és a shiba inu, szintén hatalmas növekedést tapasztaltak.

Az új Bitcoin-mánia egyik megnyilvánulása az ETF-ek robbanásszerű megjelenése volt a kereskedelmi forgalomban, amely pozitív hatást gyakorolt a kriptokereskedési platformokra.

A Bitcoin árának emelkedése mögött egy alapvető közgazdasági törvény húzódik: a kereslet és a kínálat. Az ETF-ek által gerjesztett kereslet naponta több bitcoint vásárol, mint amennyit naponta előállítanak (bányásznak).

Ez a kínálati hiány további árfolyamemelkedést vetít előre, különösen a március 4-től számított 46 nap múlva esedékes „felezés” figyelembevétele mellett, ami további kínálati problémákat vetít előre a Bitcoin esetében.