Még alig vezették be az 5G-t, máris jön a 6G?

Február 27- én kezdetét vette Barcelonában a 2023-as Mobil Világkongresszus. Az egyik legnagyobb mobiltechnológiai esemény a világon, ahol a vezető mobilipari cégek, szolgáltatók, gyártók, szakértők találkoznak, hogy megvitassák a legújabb trendeket, innovációkat és megoldásokat a mobiliparban.

Az idei kongresszus fókuszában többek közt a 5G technológia áll, amely már régóta a mobilipar egyik legizgalmasabb és legígéretesebb innovációja.
Sokak számára még az 5G technológia is újdonság lehet, azonban szakemberek már a következő generációs mobiltechnológiára, a 6G-re is koncentrálnak. A 6G a mobilkommunikáció következő, hatodik generációja, melynek a Mobil Világkongresszus lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek megvitassák a lehetséges alkalmazásokat és koncepciókat, amelyek hozzájárulhatnak a megvalósításához. Olyan új világot ígér a felhasználók számára, amelyet eddig elképzelni sem mertünk.
Az 5G-nél nagyobb sávszélességgel, alacsonyabb késleltetéssel és nagyobb megbízhatósággal rendelkezik majd, valamint lehetővé teszi majd az eddig nem látott mértékű adatátvitelt és kapcsolódást.

 

Várhatóan az 2028-ban kezdik majd meg hivatalos bevezetését, de a kutatás és az előkészítő munka már folyamatban van. Jelenleg sok egyetem és kutatóintézet dolgozik az 6G-re vonatkozó kutatási projekteken, az ipar pedig szintén érdeklődik a fejlesztés iránt. A tervezett funkciók közé tartozik a kvantumkommunikáció, a mesterséges intelligencia és a nagy adatok felhasználása, az emberi testen belüli kommunikáció, valamint a környezetbarát energiafelhasználás és a fenntarthatóság.