Magyarország is részt vesz a szuperszámítógép építésében!

szuperszámítógép

A Wigner Fizikai Kutatóközpont a BME-vel karöltve részt vesz a OpenSuperQPlus elnevezésű projektben, melynek célja egy 1000 qubites kvantumszámítógép létrehozása.

A konzorcium első fázisában, amely a következő 3,5 évben zajlik, több hardver- és szoftverértékelő rendszert hoznak létre, valamint egy 100 kvantumbites kvantumszámítógépet építenek, amely alkalmas lesz speciális alkalmazások futtatására.

A projekt második fázisa az alapokra építve foglalkozik majd az 1000 qubites kvantumszámítógép kritikus komponenseivel, és meghatározza a továbbfejlesztés technológiai irányvonalait. 

A közlemény szerint a fejlesztések nagy hatással lehetnek a vegyiparra, az anyagtudományra, az optimalizációs kihívásokra és a gépi tanulásban történő kvantumszimulációra.

Az OpenSuperQPlus projekt 20 millió euró támogatást kap az Európai Unió Horizon Europe keretprogramjának tematikus alapjából.

A BME Természettudományi Kara 274 ezer eurót (kb. 100 millió forint) kap a projekt első fázisában végzett tudományos kutatási tevékenységre.

Az együttműködés során a kvantum hibajavítás megvalósítási módjait és hibatűrő számításokat vizsgálják, valamint a kvantumszámítógép működéséhez szükséges programokat fejlesztik.

Az elméleti fizika tanszék szakemberei, Asbóth János Károly és Pályi András egyetemi docensek irányítják a kutatásokat a BME Természettudományi Karán.

Az OpenSuperQPlus (Open Superconducting Quantum Computers) a korábbi OpenSuperQ projekt folytatása, amelybe Magyarország mellett Franciaország, Hollandia, Finnország, Németország, Svédország és több kvantumkutatással foglalkozó startup is bekapcsolódik.