Lehetséges ez? Okostelefonjainkon keresztül kémkednek utánunk?

okostelefon kémkedés

Az okostelefonok mindennapi életünk elengedhetetlen részévé váltak, de az adatvédelemmel kapcsolatos problémák a továbbra is fennállnak. Az  legfrissebb kutatás most olyan híreket hozott, amelyek egyre inkább aggasztóak: a telefonok fényérzékelői által a felhasználók megfigyelhetőek anélkül, hogy aktiválnák a kamerát.

Ezen érzékelők a kijelző fényerejét a környező fény alapján szabályozzák, és ellentétben a kamerával, az alkalmazásoknak nincs szükségük külön engedélyre a fényszenzor használatához.

A kutatók rámutattak, hogy ennek a látszólag ártalmatlan funkciónak sötét oldala is van: a hackerek könnyen kihasználhatják az érzékelőt, hogy megfigyeljék a kijelző előtt zajló eseményeket.

Január elején publikálták tanulmányukat a Science Advances folyóiratban, bemutatva képalkotó algoritmusukat, amely képes a fényérzékelő által észlelt változások alapján rekonstruálni a kijelző környezetét.

A vizsgálatok során a csapat különböző kézmozdulatokat is képes volt észlelni, bár csak kevés információt sikerült kinyerniük: percenként 3-4 elmosódott képkockát. Azonban a kutatás rámutatott arra, hogy a felhasználók tevékenysége látható még akkor is, amikor videókat néznek.

Mit tehetünk?

Míg a telefonok szelfikamerái tekintetében vannak adatvédelmi előírások, a környezeti fényérzékelők jelentenek egyedülálló kihívást. Az MIT kutatói három kulcsfontosságú intézkedést javasolnak a gyártóknak és a felhasználóknak.

  1. Részletesebb alkalmazásengedélyek: A kutatók javasolják az alkalmazásokhoz kapcsolódó engedélyek részletesítését, beleértve a fényérzékelők engedélyezését vagy letiltását is.

  2. Képminőség csökkentése: Az adatvédelem érdekében a kutatók azt javasolják, hogy a gyártók szoftveresen rontsák az érzékelő által készített képek minőségét, így ne legyenek könnyen kiértékelhetők.

  3. Fényérzékelő helyezése: Az érzékelőket olyan területekre lehetne elhelyezni, amelyek távolabb esnek a felhasználó közvetlen interakciós területétől, csökkentve ezzel a valós idejű megfigyelés rizikóját.

Miközben az okostelefonok technológiája fejlődik, a folyamatos adatvédelmi kihívásokkal szembeni tudatosság és proaktív lépések fontosak ahhoz, hogy a felhasználók személyes adatai biztonságban legyenek.