Komoly lépéseket tesz a Google, az internetes biztonságunk érdekében!

jelszó google

Ma már közhely, hogy a jelszavak önmagukban nem jelentenek elegendő biztonságot az online belépéshez. A jelszavak könnyen feltörhetők és megszerezhetők, még a kétlépcsős hitelesítés sem védi őket teljes mértékben, ha a hackerek hozzáférnek a belépéskor használt kiegészítő kódokhoz. Az online világban felmerülő fenyegetések miatt a nagy technológiai cégek, mint például a Microsoft és a Google, az úgynevezett jelszókulcsok felé terelik a felhasználókat. Ezek a jelszavak helyett biometrikus azonosítást vagy eszközünkön tárolt PIN-kódokat használnak a hitelesítéshez.

A jelszókulcsok előnye, hogy azokat részben a felhasználó eszközén, részben pedig a szolgáltatók szerverein tárolják, így a távolból próbálkozó külső személyek nem férhetnek hozzájuk. Nemrégiben a Microsoft bejelentette, hogy a Windows 11-ben támogatni fogja ezt a megoldást, és most a Google is tesz egy lépést a bevezetés felé.

A TechCrunch jelentése szerint a Google most világszerte az alapértelmezett hitelesítési módként fogja beállítani a jelszókulcsokat a Google-szolgáltatások felhasználói számára.

Az Android, a Chrome böngésző és a Google-fiókok már korábban is támogatták az "azonosítókulcs" néven ismert megoldást, most azonban a cél az, hogy az emberek ténylegesen éljenek vele.

Konkrétan azt jelenti, hogy a következő bejelentkezéskor az üzemeltető arra fog bátorítani, hogy saját jelszókulcsot hozzunk létre és használjunk.

A jó hír az, hogy ez az univerzális megoldás, amelyet a World Wide Web Consortium és a FIDO Alliance, az autentikációs szabványok szakértői is támogatnak, nemcsak biztonságosabb, hanem kényelmesebb is a hagyományos jelszavakhoz képest.

A Google szerint a kulcsokra áttérő felhasználók 64%-a ezt az állítást erősíti meg, a vállalat továbbá azt is közölte, hogy saját mérései szerint az új generációs belépési eljárás 40%-kal gyorsabbak, mint a hagyományos.

Az azonosítókulcsok beállításával és használatával kapcsolatban a Google magyar nyelvű útmutatójában részletesen tájékozódhatsz.

A jelszókulcsok irányába tett lépés nem csupán egy nagyobb biztonságú online jövőt ígér, hanem azt is, hogy a belépési folyamat gyorsabb lesz az internetezők számára.