Klímaváltozás elleni küzdelem: Nevadában működésbe lépett geotermikus erőmű a Google támogatásával

geotermikus erőmű

A Google és a Fervo Energy összefogásával sikerült megoldani egy ötven éve fennálló problémát, ami az innovatív geotermikus erőművek kialakításához vezetett. A Google korábban elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig az irodái és adatközpontjai működéséből eredő szén-dioxid kibocsátásait a nullára csökkenti. Ennek egyik mérföldköve a napokban bekapcsolt új geotermikus erőmű Nevadában.

A Fervo Energy, a zöldenergiával foglalkozó startup, együttműködve a Google-lal, egy továbbfejlesztett geotermikus rendszert hozott létre, az ún. enhanced geothermal system-et (EGS).

Ez a rendszer, ellentétben a szél- és naperőművekkel, képes folyamatosan energiát termelni, 24 órás üzemidővel. Ehhez a rendszerhez hő, folyadék és megfelelő kőzetréteg áteresztő képessége szükséges.

A kőzet áteresztőképességének hiánya sok helyen gátolja az ilyen típusú geotermikus rendszerek hatékony működését. Az EGS ezt a problémát mesterségesen oldja meg, a mélyre fúrt kútok és a kőzetbe befecskendezett folyadék segítségével repedéseket hoz létre, növelve ezzel az áteresztő képességet.

Habár az EGS korábban is létezett, a Fervo Energy idén 3,5 MW elektromos áram előállítására volt képes, ezzel elérve a kereskedelmi működési szintet.

A Fervo Energy Nevadában, 2438 méteres mélységig fúrt, és az itt elért áramtermeléssel a Google adatközpontját is ellátja. Ennek eredményeképpen a Google telepe gyakorlatilag szén-dioxid-mentes lett.

A Google további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a geotermikus kutak üzemeltetését akadályozó tényezőket kiküszöbölje.

Eközben a Fervo Energy Utah államban is fúrásokat végez, és a terveik szerint a létrejövő bázis 300 ezer otthonnak szolgáltat majd áramot.