Kiszivárogtatták a Twitter forráskódjának részleteit

twitter szivárogtatás

Az elmúlt hetekben a Twitter találta magát a figyelem középpontjában, miután valaki feltöltötte a közösségi médiaplatform forráskódjának néhány részét a GitHub szoftverfejlesztő szolgáltatásra.

Az Elon Musk tulajdonában álló Twitter azonnal bírósági eljárást kezdeményezett, miután kiszivárgott a platform forráskódjának egy részlete a GitHubon.

A The New York Times jelentése szerint valaki feltöltötte a Twitter forráskódjának egy részletét a Microsoft tulajdonában álló szoftverfejlesztő szolgáltatásra.

Azonban azonnal reagált az esetre, és azt állította, hogy az érintett rendszereket már frissítették annak érdekében, hogy megakadályozzák a kiszivárgott kód miatti visszaéléseket.

A Twitter gyorsan kérvényezte a kód törlését, és a GitHub még pénteken eleget tett a kérésnek.

Az eset kapcsán még nem világos, hogy mennyi ideig volt elérhető a kiszivárgott kód a GitHubon, de a Twitter szerint akár hónapok óta is hozzáférhető lehetett.

Az incidens rámutat arra, mennyire fontos a vállalatok és szervezetek számára a megfelelő adatbiztonsági intézkedések meghozatala, beleértve a forráskódok és más érzékeny információk védelmét.

Az ilyen esetek rávilágítanak arra, hogy bármely vállalat sérülékeny lehet az adatbiztonsági problémákra, és hogy a megelőzés és a felkészülés kulcsfontosságú.



Azt is mutatja, hogy a felhasználóknak szintén szükségük van az alapvető biztonsági intézkedésekre a fiókjaik védelme érdekében, például a kétlépcsős azonosítás bekapcsolása, erős jelszó használata és a fiókok rendszeres ellenőrzése gyanús tevékenységek felkutatása érdekében.

A Twitter további lépéseket tervez az ügyben, és a bíróság előtt igyekszik kideríteni a szivárogtató kilétét, a közösségi platform azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze a GitHubot a szivárogtató kilétének kiadására, emellett a kódokat letöltő személyekre is kíváncsiak.

A The New York Times névtelen forrásai szerint a Twitter vezetése úgy véli, hogy egy korábbi alkalmazott lehet a szivárogtató, akitől a Musk vezette cég az elbocsátási hullám során vált meg.

A Neowin technológiai portál szerint a Twitter szakemberei arra is kíváncsiak, hogy a szivárogtató milyen céllal tette közzé a kódrészletet.