Innováció ösztönzése Közép- és Kelet-Európában: Új támogatási program a HICEE kezdeményezésen keresztül

innováció támogatás

Közép- és Kelet-Európában új lehetőség nyílik az innováció támogatására, ahogy az Innovációs Ügynökségek pályázhatnak a Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE) programban való részvételre. A program célja a régió innovátorainak segítése a befektetők vonzásában, miközben a tervezett kétéves kezdeményezés stratégiai támogatást élvez a Horizont Európa keretében.

A HICEE projekt központi eleme az EIT Health által vezetett konzorcium, amelyben számos közép- és kelet-európai országban működő üzleti akcelerátor és befektetői hálózat vesz részt.

A program kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi és élettudományi startupok számára, miközben stratégiailag szövetkezik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) részeként.

A kezdeményezés kihívásokra válaszolva próbálja növelni a kockázatitőke-befektetéseket a régióban, ahol a startupok átlagosan alacsonyabb összegeket kapnak, mint az európai átlag.

A HICEE nemcsak pénzügyi támogatást kínál, hanem a technológiatranszfer-irodákat támogatással, tudásmegosztással és kapacitásépítéssel is segíti. A program a határokon átívelő befektetéseket is ösztönzi, miközben digitális befektetési kézikönyveket állít össze a befektetőknek és a szereplőknek.

A konzorciumi partnerek hosszú távú együttműködésre törekednek, és céljuk fenntartható korai fázisú befektetési ökoszisztémák létrehozása. A projekt ambiciózus, hiszen a régió innovációs ökoszisztémájának fenntartható fejlődését kívánja elősegíteni, és közvetlen kapcsolatokat teremtene az európai döntéshozókkal és beruházókkal.

A kezdeményezés a dinamikus közép- és kelet-európai innovációs ökoszisztéma kialakításának kulcsfontosságú lépését jelenti, és optimista kilátásokat kínál a régió gazdaságának és egészségügyi ellátásának fejlődésére.