Innováció a napenergia felhasználásában

napenergia felhasználás

Az emberi test csak meghatározott mértékig tolerálja a hőt és a hideget. Legyen szó sarkvidéki fagyokról, a Szahara perzselő hőségéről, vagy éppen a világúrről, ahol a napfény és a hideg egyaránt óriási kihívásokat jelent.

Egy kutatócsoport a kínai Tianjinban található Nankai Egyetem, most olyan innovatív eszközt fejlesztett ki, amely a napenergiát használja fel a bőr aktív fűtésére vagy hűtésére, így szabályozva a viselője komfortérzetét. Az eszköz folyamatosan működik, és mindössze napfényre van szüksége a töltéshez.

"Az eszköz fenntarthatóságának és rugalmasságának érdekében a hőszabályozó egységnek hatékonyan kell átvinnie az energiát, miközben alacsony energiafogyasztásúnak kell lennie", fogalmazott a kutatócsoport a megjelent tanulmányban.

Az új rendszer napelemeket és elektrokalorikus eszközöket kombinál, a napelemek félvezető anyagokból készülnek, amelyek képesek a napfény energiáját elektromossággá alakítani. Ebben az esetben a fotovoltaikus anyag egy rugalmas polimerből készül.

A másik komponens egy elektrokalorikus eszköz, amely megváltoztatja a hőmérsékletet elektromos mező alkalmazásával. Amikor a napfény éri a napelemet, az elektromosság továbbítódik az elektrokalorikus eszközbe, ahol a hőmérséklet változását okozza. A panel egyedi rétegek kombinációjából áll, ami rugalmasan szigetel és egyben tartalmazza a napelemet és az elektrokalorikus eszközt.

Ezt az eszközt könnyen be lehet építeni ruházatba, például mellényekbe vagy dzsekikbe, és alkalmas lehet a bőr aktív hűtésére vagy fűtésére.

A rendszer 24 órán át működik, és az általa termelt felesleges energiát egy külön energiatárolóban tárolja, így akár éjszaka is biztosítva marad a használhatósága.

Az ilyen típusú hőszabályozó eszközök lehetőséget teremthetnek a szélsőséges körülmények között dolgozók számára, beleértve azokat is, akik napfénytől távol, hidegben és sötétben végzik munkájukat az űrben.

Az eszköz innovatív működése és az általa kínált kétirányú hőszabályozás valóban ígéretes lépés lehet a kényelmes és fenntartható technológiai megoldások felé.