Íme a Wikipédia legnépszerűbb szócikke 2023-ban

wikipédia

Az év végi körképek és rangsorok készítése hagyományosan az idén is elkezdődött a digitális térben is, és a legkülönfélébb platformokon és alkalmazásokban válogatják össze az év legkiemelkedőbb, legnézettebb és legaktuálisabb tartalmait.

A héten a nagy streaming-szolgáltatók mellett az App Store és a Play Store is nyilvánosságra hozta idei "best of" listáit, bemutatva az év legsikeresebb alkalmazásait és játékait.

A Wikipedia is csatlakozott a számadásokhoz, és közzétette az év legkeresettebb kifejezéseit.

Az eredmények között kiemelkedik, hogy idén a legtöbb érdeklődés a ChatGPT iránt irányult, ez az OpenAI által fejlesztett chatbot lett az egyik legkiemelkedőbb innováció az IT-szektorban, és a statisztikák azt mutatják, hogy kulturális jelenséggé vált a rövid idő alatt.

A ChatGPT rendkívüli sikerére utalnak a havi aktív felhasználói számok, amelyek januárban, mindössze két hónappal az indulása után elérte a 100 milliót.

Bár az év során a versenytársak megjelenése és más tényezők miatt a forgalom kissé visszaesett, a ChatGPT továbbra is az egyik legnépszerűbb és leginkább keresett szolgáltatások között tartja magát.

A Wikipedia kereséseit tekintve a második helyen egy kicsit bizarr "Halálesetek 2023-ban" került, míg a harmadik helyen a "Krikett Világkupa 2023" szerepelt.

A lista további pozícióiban olyan témák dominálnak, mint az "Indiai Premier League" vagy az Oppenheimer-filmet bemutató szócikk. A keresések alapján számos más érdekes szó és kifejezés is felkerült a Wikipedia idei listájára, amelyet a cikk végén található linken böngészhetünk végig.

Az év végi összegzések nemcsak az elmúlt év eseményeit tükrözik, hanem betekintést nyújtanak abba, hogy a felhasználók milyen információkat kerestek és követhettek figyelemmel a világban.