Google Pixel 8 Pro frissítése: beépített lázmérő a legújabb funkció

lázmérő mobiltelefon

A Google Pixel 8 Pro okostelefon újabb izgalmas frissítéssel jelentkezik, hiszen mostantól egy beépített lázmérő funkcióval is rendelkezik. A készülék hátlapjába integrált infravörös hőmérséklet-érzékelő képességeit kihasználva a mérnökök szerint könnyen használható, pontos és megbízható lázmérőként is használhatjuk.

A Pixel 8 Pro már közel négy hónapja elérhető a piacon, de az új funkció élesítése csak most történt meg. Ennek háttérében az Egyesült Államokban az orvosi eszközök szigorú szabályozása áll, ami miatt a Google-nek a FDA (Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) jóváhagyására volt szüksége a lázmérő funkció bevezetéséhez.

A vállalat blogbejegyzése szerint a klinikai tesztek során a Fitbit alkalmazás által kezelt érzékelő algoritmusa kiválóan teljesített, az érzékelő képes volt a testhőmérséklet pontos mérésére a 36,1 – 40 °C-os tartományban, mindössze ±0,3 °C-os pontossággal. Ez az eredmény egyezett a tesztek során használt más FDA engedéllyel rendelkező eszköz, a halántéki artériás hőmérő pontosságával.

Ugyanakkor, annak ellenére, hogy az új lázmérő funkció lenyűgözőnek tűnik, szakértők szerint a megvalósítás nem tökéletes. A Google támogatási oldalán olvasható információk szerint a méréshez lassan és közel az archoz kell húzni az okostelefon hátlapját, ami akár négy másodpercig is eltarthat.

Emellett kiemelik, hogy az érzékelőnek "a lehető legközelebb kell helyezni a bőrhöz anélkül, hogy megérintené". Ez azt jelenti, hogy a szemüveget is le kell venni a mérés előtt.

Az érzékelő képes nemcsak az emberi test, hanem tárgyak hőmérsékletének mérésére is, azonban csak 5 centiméteres távolságból. Ugyanakkor a mérés közben a kamerakép nem jelenik meg a képernyőn, így alaposan meg kell választani a szöget és a távolságot a mérés előtt. Az első leolvasás után a mérés leáll, így csak egyetlen érték lesz elérhető.

Az új Pixel 8 Pro ezt a frissítést 2024 januárjában kapja meg.