Generatív MI és a munkahelyek: Fordulópont lesz 2024-ben?

MI munkahelyi pozíciók

A PwC globális felmérése szerint a 2024-es év jelentős fordulópontot hozhat a generatív mesterséges intelligencia és a munkahelyek kapcsolatában. Annak ellenére, hogy a technológia társadalmi hatásai még bizonytalanok, a vezető döntéshozók fontos szerepet játszanak a munkahelyek sorsának alakításában.

Az MI hatékony alkalmazásával járó hatékonyságnövelés részben a munkaerő létszámának csökkentésén keresztül valósul meg. A résztvevő vezérigazgatók közül egynegyedük 2024-re legalább 5 százalékos leépítést tervez vállalatában az MI-eszközök bevezetése miatt.

A közlemény kiemeli, hogy ez a lépés nem marad ellensúlyozatlan, hiszen más területeken is zajlik munkaerő-felvétel.

A növekedési és bevételi lehetőségek egyre inkább kristályosodnak ki, és a technológiai vezérigazgatók 14 százaléka idén létszámcsökkentésre számít az MI-vel összefüggésben, miközben 56 százalékuk új munkavállalók felvételét tervezi 2024-re.

Az érdekesség, hogy a generatív mesterséges intelligencia jelenlegi formájában gyakran alacsony minőségű vagy jogi szempontból problémás munkát végez.

Ennek ellenére a CEO-k felfigyeltek a technológia "felforgató" jellegére, és a kutatások szerint a saját területükön is alkalmazzák, figyelmen kívül hagyva az esetleges etikai kihívásokat.

Az MI várható hatásai jelenleg talán nagyobb közönyt váltanak ki, de a Nemzetközi Valutaalap vezetője nemrégiben felhívta a döntéshozók figyelmét a technológiai változásokkal járó aránytalanságokra és társadalmi feszültségekre.

A változások ellenére a Google példája is mutatja, hogy egyes területeken az algoritmusok átveszik a hagyományos munkafolyamatokat, így több száz embert bocsátjanak el a hirdetési részlegen.