Fontos változás a Chrome-ban - lecserélik a felhasználókat megtévesztő lakat ikont

Fontos változás a Chrome-ban

böngésző címsorában látható lakat ikon a biztonság hamis érzetét kelti a felhasználókban, ezért döntött a változtatás mellett a Google.

Egy 2021-es, kifejezetten a lakat ikonnal kapcsolatos tanulmány alapján úgy tűnt, hogy a lakat ikon a biztonság és a megbízhatóság szélesebb körű érzetét kelti, amelyet a felhasználók az ikon meglétéhez kapcsolnak, pedig ez nagyon távol áll a valóságtól.

Hamis biztonságérzetet sugallt a lakat

A Google korábbi felmérésében a válaszadók többségének (89%) téves elképzelései voltak a lakat jelentésével kapcsolatban. Konkrétan: a vállalat szerint mindössze a megkérdezettek 11 százaléka tudta csak, hogy a lakat ikon a https titkosítást jelenti. A lakat ikon azt hivatott jelezni, hogy a hálózati kapcsolat biztonságos csatorna a böngésző és a webhely között, és hogy a hálózati kapcsolatot nem lehet harmadik fél által manipulálni vagy lehallgatni, de ez egy olyan korszak maradványa, amikor a https még nem volt gyakori.

Míg csak egy kisebbség (23%-44%) hivatkozott egyáltalán a lakat ikonra, amikor a megbízhatóság értékelésére kérték őket, ezek a lakattal tisztában lévő felhasználók arról számoltak be, hogy a lakat ikon hiánya esetén visszariadnának egy hipotetikus vásárlási tranzakciótól. Magyarán a lakat megléte sokak számára azt jelentette, hogy biztonságosan vásárolhatnak, miközben az elmúlt években megszámlálhatatlan mennyiségű weboldalon adták ki a felhasználók a szenzitív – így például bankkártyaadataikat – olyan weboldalaknak, amelyek ugyan rendelkeztek https titkosítással, de valójában csak adathalászat céljából jöttek létre.

Konkrétan a lakat ikon csak a biztonságos kapcsolatot jelzi, de nem jelenti azt, hogy a weboldal biztonságos. A most bevezetett változás célja, hogy ne keltsen hamis biztonságérzetet, hanem arra készteti a felhasználót, hogy több információt keressen, és több, a biztonsággal, az adatvédelemmel és a böngésző egyéb beállításaival kapcsolatos beállítások feletti ellenőrzést gyakorolhasson.

Jön a Hangolás a Chrome-ba

A Google a Chrome-ban éppen emiatt bevezeti az úgynevezett „Hangolás” / „Tune” ikont, amely a Chrome 117-ben lesz elérhető nagyjából szeptembertől. Ha kapcsolati problémák merülnek fel, a Chrome továbbra is közvetlen visszajelzést ad a címsorban vagy a böngészőablakban.

Érdemes ezt elkerülni, és megbízni egy tapasztalt weboldal fejlesztő csapatot aki javítja nekünk :)

„Kutatásaink kimutatták, hogy sok felhasználó soha nem értette meg, hogy a lakat ikonra kattintva fontos információk és vezérlők jelennek meg. Úgy gondoljuk, hogy az új ikon segít az engedélyezési vezérlők és a további biztonsági információk könnyebben hozzáférhetővé tételében, miközben elkerüli a lakat ikont sújtó félreértéseket.” – írja blogjában a Chrome. (link: https://blog.chromium.org/2023/05/an-update-on-lock-icon.html