Figyelem: Új vírus terjed az alkalmazásokban - Több mint 400 millió letöltés érintett

új vírus

Újfajta androidos vírus terjed a Google Play Áruházból letölthető alkalmazásokban, melyeket összesen több mint 400 millió alkalommal töltöttek már le eddig A SpinOK nevű kémprogram a szakértők szerint ellopnija a felhasználók személyes adatait, majd ezeket egy távoli szerverre továbbítani.

A vállalat szerint a program normális viselkedést mutat és napi jutalmakat ígér azoknak, akik minijátékokat játszanak, azonban ez csak egy elterelési manőver. A háttérben egy trójai vírus bújik meg, amely az eszköz szenzoradatait használja annak érdekében, hogy megállapítsa, nem tesztelik-e az alkalmazást szakértők.

Miután ez megtörtént, a SpinOK kapcsolatba lép egy távoli szerverrel, ahova képes továbbítani a felhasználók adatait.

A program képes fájlokat keresni a mobil eszközön, és hozzáférni a vágólap tartalmához is, amely tartalmazhat jelszavakat és bankkártyaadatokat is. A fájlok kiszivárogtatására szolgáló funkció különösen aggasztó, mivel privát képeket, videókat és dokumentumokat tesz nyilvánossá a felhasználó tudta nélkül.

A kártevőt 101 alkalmazásban találták meg, ezek közül a legismertebbek a Noizz, a Zapya, a VFly, a MVBit, valamint a Biugo alkalmazások.

A Google már reagált az esetre, és eltávolította a fertőzött alkalmazásokat a Google Play Áruházból, a vállalat további lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza hasonló kártevők megjelenését és terjedését a platformon.

Emellett arra ösztönzi a felhasználókat, hogy mindig ellenőrizzék az alkalmazások forrását és olvassák el más felhasználók véleményeit az adott alkalmazásról, mielőtt letöltenék azt.

A teljes lista elérhető a kibervédelmi cég honlapján. Jelenleg nem lehet tudni, hogy a fertőzött alkalmazások készítői tudatosan építették-e bele a kártevőt a kódjukba, vagy pedig a kártevő terjesztője csalt meg őket. 

Ha valamelyik alkalmazás jelen van az eszközén, javasolt azonnal eltávolítani és átvizsgálni a készüléket egy megbízható vírusirtó programmal.  

Fontos kiemelni, hogy a biztonságos böngészés és alkalmazások használata érdekében az felhasználók mindig frissítsék az operációs rendszert és az alkalmazásaikat a legújabb verziókra, valamint csak megbízható forrásokból töltsenek le alkalmazásokat.

Rendszeres biztonsági mentéseket is érdemes készíteni az eszközön tárolt fontos adatokról, hogy esetleges adatvesztés esetén visszaállíthassák azokat.

A biztonság fontossága egyre inkább felértékelődik napjainkban, és mind a felhasználóknak, mind a technológiai cégeknek folyamatosan lépéseket kell tenniük a felhasználók védelme érdekében.