Eltüntetnek a hírek a Facebook hírfolyamunkból?

eltüntetnek a hírek

A Meta közölte, hogy ha valóban elfogadásra kerül egy olyan törvény Kaliforniában, amely kötelezi a technológiai vállalatokat a hírszolgáltatóknak fizetni, akkor az összes hír jellegű tartalmat eltávolítja platformjairól. Az előterjesztés szerint az online platformoknak fizetési kötelezettséget kellene vállalniuk azoknak a médiaszervezeteknek, amelyek tartalmai megjelennek a platformokon. Ennek célja a helyi hírgazdaság hanyatlásának megfordítása lenne.

A Meta szerint ez az ötlet csak a nagy médiaóriásoknak kedvezne, akik a helyi kiadók támogatására hivatkozva próbálnak előnyökhöz jutni.

A Meta hasonló küzdelmet folytatott más területeken is: tavaly decemberben bejelentették, hogy törlik az összes hírt, ha az Egyesült Államok Kongresszusa elfogadja a kaliforniai javaslatot.

Ugyanezt a fenyegetést alkalmazták Kanadával kapcsolatban is, ahol a Google is hasonló intézkedéseket tett, itt a Meta el is indította az első olyan teszteket, amely alkalmazása során bizonyos felhasználók és kiadók nem tudták a híreket megtekinteni vagy megosztani.

A közösségi oldalakon megjelenő hírek után valóban felmerült egy törvényjavaslat, amely szerint a vállalatoknak fizetniük kellene az anyacégnek. Az ilyen jellegű törvények célja az volt, hogy a hírszolgáltatók részesüljenek az általuk létrehozott tartalomhoz kapcsolódó bevételből.

Az ilyen javaslatokkal azt szeretnék elérni, hogy a közösségi média óriások, mint például a Facebook és más hasonló platformok, hozzájáruljanak a hírszolgáltatók fenntarthatóságához és a minőségi újságírás támogatásához.

Az indoklás szerint ezek a vállalatok jelentős forgalmat generálnak a hírek megosztása révén, de a hírgazdaságban érintett médiaóriások részesedése nem arányos az ebből származó bevétellel.

Ez komoly vitákat váltott ki az érintett felek között, a vállalatok gyakran azt állítják, hogy a platformjaikon megjelenő hírek elősegítik a közösség informáltságát és a tartalom diverzitását, és ezért nem kellene külön díjat fizetniük az anyacégnek.

Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy sokat tettek már azért, hogy támogassák a hírszolgáltatókat és fejlesszék a hírekkel való együttműködést.

Ez az ügy továbbra is folyamatban van a végső megoldás a különböző platformok és a hírszolgáltatók közötti tárgyalások és egyezségek eredményeként alakulhat ki.