Egyedi képeket készíthetünk az AI segítségével

AL generált képek google

A Google a napokban bejelentést tett: a felhasználói számára mostantól lehetőségük van közvetlenül a keresőmezőből AI által generált képek létrehozására. Ez a lehetőség az úgynevezett Search Generative Experience (SGE) program keretében válik elérhetővé.

Az SGE a Google jövőképe a webes keresés terén. Ahelyett, hogy a felhasználók hagyományos listákból választanának weboldalakat, a rendszer a lista linkeinek adatából létrehoz egy koherens választ a felhasználó természetes nyelvű kérésére.

A bejelentés továbbfejleszti ezt a felhasználói élményt, lehetővé téve a generált képek előállítását a felhasználók számára, anélkül, hogy bonyolult grafikai szoftvereket kellene használniuk.

A felhasználóknek mindössze egy leírást kell adniuk arról, mit keresnek (például a Google példájában egy reggelit készítő capybara), és pillanatokon belül a rendszer négy alternatívát generál a leírás alapján. Ezek közül választhatnak, és tovább finomíthatják az eredményeket. A generált képeket exportálhatják a Drive-ba vagy letölthetik azokat.

Ráadásul a felhasználók képesek lesznek képeket generálni közvetlenül a Google Képek alkalmazásból. Tehát, ha "minimalista halloween asztali beállításokat" vagy "ijesztő kutyaház ötleteket" keresel (ismét a Google példája), egyszerűen beírhatod a keresőmezőbe, és a Google generálhat egy képet az elképzelésed alapján.

Az igazán lenyűgöző az, hogy ezután a Google Lens segítségével megkeresheted a generált képen látható tárgyakat valós, fizikai termékek után.

Azonban ne felejtsük el, hogy számos korlátozás érvényes az új funkciókra. A felhasználóknak először is fel kell iratkozniuk a Google Labs programra és részt kell venniük az SGE programban ahhoz, hogy élhessenek ezzel a lehetőséggel.

Ezenkívül az új képgenerálási funkciók egyelőre csak az USA-ban, angol nyelvű alkalmazásokban és 18 évesnél idősebb felhasználók számára érhetők el.

Ez utóbbi követelmény kissé meglepő, tekintettel arra, hogy a Google kifejezetten igyekszik a programot a tinédzserek számára is elérhetővé tenni. Azonban a jövőben további bővítések is várhatók az új funkciókkal kapcsolatban.