Egy videojáték fejlesztésében legfontosabb az emberi tényező - Tapasztalatok és tanulságok

AI

Egy fejlesztőcsapat szerint játékot nem lehet kizárólag AI-el fejleszteni, mert nem tudja pótolni az emberi tényezőt. A mesterséges intelligencia szolgáltatásainak már most is jelentős hatása van a társadalmunkra, hiszen az élet minden területén felbukkantak, a jövőben pedig még komolyabb mértékben fog támaszkodni rájuk az emberiség, sőt előbb-utóbb megkerülhetetlenek lesznek.

Többek között a játékfejlesztésben is, ugyanis az egyre hosszabb ideig készített AAA-kategóriás alkotások esetében ez jelentheti a kulcsot a fejlesztési idő lerövidítéséhez. Jelenleg azonban még azon is fel van háborodva a játékosközösség, ha felmerül egy csapattal kapcsolatban, hogy AI segítségét és igénybe vette.

Muszáj lesz keretek közé szorítani a használatát, ahogyan azt az AI-hangok videojátékokban való használatával kapcsolatban is tették, de egy fejlesztőcsapat beszámolója alapján a mesterséges intelligencia amúgy sem válthatná fel teljes egészében a hús-vér munkatársakat.

A készítők tapasztalatai alapján, akik legutóbbi projektjük során egy 2D-s videojáték fejlesztésében próbálták ki kizárólag generatív AI segítségét, kiderült, hogy bár az AI képes bizonyos feladatokat megkönnyíteni és felgyorsítani, az emberi kreativitást és szakértelmet nem tudja teljes mértékben helyettesíteni.

A Keywords Studios által végzett kutatás során az AI több mint 400 eszközt azonosított, értékelt és felhasznált a legnagyobb potenciállal rendelkezők közül, de végül több erőforrásra volt szükség a projekt teljesítéséhez, mivel az AI nem tudott egyedül minden területen hatékonyan megoldást nyújtani.

A cég arra a következtetésre jutott, hogy a játékfejlesztés sikeréhez elengedhetetlenek a valódi emberek szakértelme és kreativitása, míg az AI csak egy eszköz lehet a kezükben.

Az egyik legfontosabb tanulság az volt, hogy bár a generatív AI képes egyszerűsíteni vagy felgyorsítani bizonyos folyamatokat, a legjobb eredményeket és a szükséges minőséget csak a területük szakértői érhetik el, akik az AI-t új, hatékony eszközként használják a kreatív alkotói folyamat során.

Mivel egy kutatási projekt volt csak, ezért a Keywords nem adja ki nyilvánosan az említett 2D-s játékot, több információt nem is árult el róla.

Az viszont biztos, hogy a stúdió nem ma kezdte az ipart, hiszen olyan videojátékok megvalósításából vette ki a részét, mint a Baldur's Gate 3, a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom vagy az Alan Wake 2, szóval érdemes odafigyelni a szavaira.