Döntött a Meta: teljes titkosítást vezet be!

titkosítás

Újabb lépést tesz a Meta a felhasználói adatvédelem felé, elindítva az üzenetek teljeskörű titkosítását a Facebook és az Instagram platformokon. A The Wall Street Journal beszámolója szerint ez azt jelenti, hogy a jövőben a személyes üzenetek automatikusan titkosítva lesznek mindkét szolgáltatás alkalmazásában. A Messenger esetében az automatikus titkosítás már ezen a héten aktiválódik, míg az Instagramon még néhány hétre kell várni, valószínűleg a következő év elejéig.

Az automatikus titkosítás híre jó hírnek számít a felhasználók körében, hiszen ezáltal a privát üzenetek sokkal biztonságosabbá válnak.

A végponttól végpontig terjedő titkosításnak köszönhetően csak a két fél láthatja az üzenet tartalmát, így a felhasználók jobban védettek a potenciális csalók és hackerek ellen.

A Meta évek óta nyomás alatt van az adatvédelemmel foglalkozó cégektől, hogy vezesse be a teljeskörű üzenettitkosítást, az ilyen típusú titkosítás nemcsak a szöveges üzenetekre, hanem a hang- és videóhívásokra is kiterjed, és ezeknél a funkcióknál már korábban elérhetővé vált.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy míg az ügyfelek örömmel fogadják az adatvédelmi intézkedéseket, a kormányok ellenzik az ilyen típusú titkosítást.

Azért, hogy a bűnözők ne tudjanak elrejtőzni a hatóságok elől, a kormányok számára fontos lenne, hogy könnyen hozzáférjenek az ilyen üzenetekhez.

Jelenleg a Meta oldalain a teljes titkosítás aktiválása opcionális, így a felhasználók választhatnak a nagyobb adatvédelem és az esetleges kényelmetlenségek között.

Az adatvédelmi fejlemények világában a Meta egyértelműen elkötelezett a felhasználói biztonság iránt, miközben figyelemmel kíséri a szolgáltatásokat szabályozó kormányok aggályait.