Digitális Jólét Országjárás: segítség a családoknak

digitális jólét országjárás

Az elérhető technológiai eszközök és az internet térnyerése gyökeresen megváltoztatta mindennapi életünket, különösen a családok életét. A digitális eszközök szerves részévé váltak mindennapjainknak, gyakran oktatnak, szórakoztatnak, és segítik a mindennapi teendők megoldását. Ezzel párhuzamosan azonban felmerülnek olyan kihívások és kérdések, amelyekre megfelelő válaszokat kell találnunk, különösen, amikor gyermekeink is részeseivé válnak ennek a digitalizált világnak.

A Digitális Jólét Országjárás olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy a családokat segítése abban, hogy a digitális eszközöket biztonságosan és tudatosan használják. 

A novemberi indulására készül Kis Norbert, a programvezető, aki öt vidéki városba, nevezetesen Szegedre, Szombathelyre, Pécsre, Debrecenbe és Sopronba tervezi az eseményeket.

A rendezvény során a Momentán Társulattal együttműködve színpadi játékok keretében, szórakoztató módon mutatják be a digitális eszközök használatának örömeit, kihívásait és nehézségeit.

Az NMHH tíz tanácsot fogalmazott meg a családok számára a mobileszközök biztonságos használatáról, és ezeket szeretnék közvetíteni a rendezvényen résztvevőknek. A cél, hogy minél több család beszéljen a mobiltechnológiák biztonságos használatáról, és az országjárás során várhatóan 1000-1200 embert érnek majd el.

A programvezető, Kis Norbert, hangsúlyozza, hogy fontos a nyitott kommunikáció és a szülői példamutatás, a digitális élettel kapcsolatos párbeszéd elengedhetetlen a családok számára, és a szülőknek tudatosan kell foglalkozniuk ezzel. Fontos mondanivalója, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a szülőknek részt kell venniük a gyermekük digitális életében.

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője hangsúlyozza, hogy a családoknak érdemes szabályokat kialakítaniuk az online élettel kapcsolatban, és kiemeli a családi kommunikáció fontosságát.

A szülők és gyermekek közötti bizalom kialakítása elengedhetetlen, különösen a krízishelyzetekben való segítségnyújtás és a gyermekek online biztonságának érdekében.

Puskás Cristian, a Vadaskert Alapítvány gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa rámutat arra, hogy az online eszközök helytelen használata hosszú távon pszichológiai következményekkel járhat.

A pszichiáter szerint a szülőknek kell felelősséget vállalniuk, és megfelelő kereteket és alternatívákat kell kínálniuk a gyermekek számára, hogy megelőzzék az online világ túlzott elmerülését és a kapcsolatok elszigetelődését.

A pszichiáter hangsúlyozza a szülői példamutatás fontosságát, és javasolja, hogy a szülők mindig nyújtsanak alternatívát a mobilhasználat helyett, például közös családi programokat.