Digitális átláthatóság: A Meta bevezeti a címkézést a mesterségesintelligencia-generált képekhez

MI jelölés

A Meta bejelentette, hogy a közeljövőben elindítja a más cégek mesterségesintelligencia-szolgáltatásai által generált képek felismerését és címkézését a fájlokba beépített láthatatlan jelölések segítségével.

Ezzel az a célja, hogy a felhasználók könnyen azonosíthassák a valódi és a digitális alkotásokat, különösen a közösségi média platformokon, mint például a Facebook és az Instagram. Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke szerint ez az intézkedés hozzájárul a tartalmak biztonságához és megbízhatóságához.

A címkézési rendszer kiterjed a Meta saját mesterségesintelligencia-eszközeivel létrehozott tartalmakra is, és a jövőben az OpenAI, az Adobe, a Midjourney, a Shutterstock és az Alphabet szolgáltatásain keresztül generált képekre is alkalmazni fogják. Ez a lépés része egy szabványrendszernek, amely a generatív MI-technológiákhoz kapcsolódó potenciális károk enyhítését célozza.

Nick Clegg kiemelte, hogy jelenleg még nincs teljesen kiforrott technológia a hang- és videótartalmak megjelölésére, de a vállalat tervei szerint ezekre is kiterjesztenék a címkézést.

A Meta emellett tervezi az emberektől saját módosított hang- és videótartalmaik címkézésének megkövetelését, és szankciókat alkalmazna azokkal szemben, akik ezt elmulasztják.

A Meta független felügyelőbizottsága kritizálta a félrevezető módon manipulált videókra vonatkozó irányelveit, és úgy vélik, hogy inkább a tartalmakat kellene címkézni, mintsem eltávolítani.

Nick Clegg egyetért ezekkel a kritikákkal, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi irányelvek nem megfelelőek az új környezetben, ahol egyre több tartalom jelenik meg az online platformokon.