Digitális állampolgárság: Az állam szolgáltatásai a zsebünkben

digitális állampolgárság

A Digitális Állampolgárság Program Magyarországon egy korszakalkotó lépés, melynek célja az állampolgárok mindennapi életét könnyebbé tenni és az ügyintézést a digitális térbe hozni. Both András, a program vezérigazgató-helyettese rámutatott, hogy a program szisztematikus építkezése már több mint tíz éve tart, és most érkeztünk el ahhoz a pontig, ahol az állampolgárok szinte minden ügyüket mobiltelefonjuk segítségével intézhetik majd.

1. Az informatikai alapok: Több mint egy évtizednyi fejlődés

A program története több mint tíz évre nyúlik vissza, amikor először is szélessávú internetkapcsolatot hoztak létre otthonokban és mobiltelefonokon. Ezt követte a központi infrastruktúra kiépítése, amely összekapcsolta a különböző nyilvántartásokat és szervertermeket hozott létre.

2. A mobiltelefonok szerepe: Az ügyintézés a zsebünkben

Both András kiemelte, hogy az alapok megvannak, és most következik a következő lépés: olyan állami szolgáltatások létrehozása, amelyeket egy okostelefon segítségével is elérhetünk. Ez azt jelenti, hogy az igazolványaink és az ügyintézés is a mobiltelefonba költözik.

3. Az élesítés után

Az újdonságok között szerepel, hogy a program élesítése után a mobiltelefon alkalmas lesz személyazonosításra. Ez azt jelenti, hogy egy rendőrségi igazoltatásnál a mobiltelefon kiválthatja a hagyományos személyi igazolványt. A biztonságosabb digitális ügyintézést többfaktoros azonosítás is segítheti.

4. A jövő kihívásai: Bővítés és piaci együttműködések

Both András a jövő terveit is bemutatta, beleértve a személyazonosítási rendszer kiterjesztését más területekre, mint például dohányboltok vagy múzeumok.
Az állami mobil applikáció letölthető lesz, és QR-kód segítségével szolgál személyazonosításra, emellett tervezik az elektronikus aláírás bevezetését és piaci szereplők, mint bankok és telekommunikációs cégek bevonását is.

5. A biztonság és kényelem: Egyetlen csatornán a digitális világba

A program hosszú távú célja az, hogy az állampolgárok ne kelljen sokféle jelszót és felhasználónevet megjegyezniük. Az integrált applikáció segítségével egyetlen csatornán keresztül juthatnak be az online portálokra, biztosítva ezzel a kényelmet és a biztonságot.

A Digitális Állampolgárság Program egy új korszakot hoz a magyar közigazgatásban, ahol az állampolgárok egyre könnyebben és biztonságosabban intézhetik ügyeiket a mobiltelefonjuk segítségével.

Az érintetteknek mindössze egy QR-kódra lesz szükségük az azonosításhoz, így ezzel a digitális világban való eligazodásuk egyszerűbb és hatékonyabb lesz.