Csökken a biztonság az IT-szektorban az AI miatt

adathalászat MI

Az elkövetkező években az adathalászlevelek minősége és hatékonysága tovább fog növekedni az előre jelzések szerint, egyre több hamis fényképek, videók, álláspályázatok és „tudományos” dolgozatok áradatára kell számítanunk

Az AI terjedése olyan kihívásokat vet fel, melyeket a jelenlegi biztonsági intézkedések mellett egyre nehezebben tudunk kezelni.

A vállalat szerint az AI-t egyre inkább kihasználják a kiberbűnözők, és tömegesen generálnak új támadásokat. Új módszerekre van szükség a dokumentumok és fényképek hitelességének ellenőrzéséhez, mivel a manipulációkat egyre nehezebben lehet megkülönböztetni az eredetiektől.

Bár tisztán az AI által indított támadások még nem léteznek, a kiberbűnözők már alkalmazzák ezt a technológiát tevékenységük támogatására. Példaként említik azokat az eseteket, amikor AI-t használnak egyes személyek célzott megtámadására, például sokkoló hívások formájában.

Az újracsomagolt kártevők növekvő veszélyére, amelyek különböző módszerekkel próbálják megvédeni magukat az elemzéstől. A kártékony kódok készítői folyamatosan keresik azokat az innovatív megoldásokat, amelyek segítségével elkerülhetik a biztonsági rendszerek észlelését.

A másik tendencia az, hogy a károk összértéke emelkedik a kiberbűnözői csoportok egyre professzionálisabb működése miatt. Az ún. kettős zsarolótámadásokban az egyik csoport váltságdíjat követel az ellopott adatok publikussá tétele ellenében, míg a másik a titkosított információk visszafejtéséért kéri a pénzt.

Sok vállalat keresi a specializált szolgáltatók támogatását, mivel kevésnek van lehetősége saját szakértelmet kiépíteni vagy bérelni az IT-biztonság területén.

A jövőben az informatikai biztonsági szakértelem még keresettebb lesz, és az olyan szolgáltatások, mint a menedzselt végpontvédelem és válasz válnak kiemelten fontossá.

A szakértők éjjel-nappal figyelik a hálózatokat, hogy még a korai szakaszban felfedezzék a támadásokat és segítsenek a szabályozási követelmények teljesítésében.