Csillagok Között: új rekord született!

űrhajós

Az emberiség régóta álmodozott arról, hogy felfedezze az űr végtelen titkait és határtalan lehetőségeit.

Oleg Kononenko, az orosz kozmonauta hosszabb időt töltött az űrben, mint bárki más korábban. Az emberi szervezetet számos hatás éri a világűrben, amelyekre nincs felkészülve, és amelyekre reagál is. Az elektromágneses- és részecskesugárzás, a vákuum és az alacsony gravitációs szint mindegyike problémákat okozhat az emberi szervezet megfelelő működésében, külön-külön is, nemhogy egyszerre.

Az űrhajósok szervezete mindezeknek ki van téve, ezért csak korlátozott ideig lehetnek a Nemzetközi Űrállomáson kutatási céllal. Bár ritka, hogy valaki több hónapot tölt egyhuzamban a világűrben, visszajáró vendégek vannak az ISS-nek, mint például az orosz űrügynökség kozmonautája, Oleg Kononenko.

Az űrhajós szeptember óta végez ismét munkát a bázison, ez már az ötödik küldetése. A 59 éves kozmonauta február 4-én megdöntötte a rekordot, amikor regisztrálta a 879. napját a sztratoszférán túl.

Az előző rekordot egy honfitársa, Gennagyij Padalka tartotta, aki 878 napig volt az ISS-en. Kononenko jelenleg is a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik, és hét hónap múlva tér vissza a Földre. Mivel már meghaladta a korábbi rekordot, az új csúcs várhatóan 1110 napra nő, ha a Föld körüli pályán töltött időt is beleszámoljuk.

Az űrhajós 2008 óta jár a világűrbe, ami számára valóra vált gyermekkori álom. Kononenko büszke arra, hogy oroszként az előző rekordot egy orosz állampolgártól vett át.

A NASA rekorder asztronautája jelenleg Peggy Whitson, aki összesen 678 napig tartózkodott az űrben négy küldetés során. A legtöbb időt egyhuzamban a világűrben töltő asztronauta az orosz Valerij Poljakov, aki 437 napot és 18 órát élt a Mir űrállomáson az 1990-es évek közepén.

A NASA hasonló rekordját a nemrégiben hazatért Frank Rubio tartja, aki 371 napot töltött Föld körüli pályán.