Betilltották a ChatGPT-t Olaszországban

betiltották a chatgpt-t

Az olasz adatvédelmi hatóság (Garante per la protezione dei dati personali) azonnali hatállyal betiltotta az OpenAI által fejlesztett ChatGPT nevű chatbotot az olasz felhasználók számára. Az indoklás szerint a chatbot használóinak személyes adatai súlyos veszélybe kerültek, mert március 20-án feltörték a ChatGPT adatbázisát, és az előfizetők adatai, valamint a csevegőrobot által történt beszélgetések kiszivárogtak.

Az adatvédelmi hatóság szerint az OpenAI nem tájékoztatta megfelelően a felhasználókat a személyes adatok gyűjtésével és tárolásával kapcsolatban.

A hatóság szerint az OpenAI nem rendelkezik megfelelő jogalappal a felhasználók személyes adatainak tömeges gyűjtéséhez és tárolásához, amelyet a chatbot működésének alapjául szolgáló algoritmusok "képzése" céljából használnak fel.

Emellett a hatóság kifogásolta, hogy bár az OpenAI feltételei szerint csak 13 éven felüli felhasználók használhatják a ChatGPT szolgáltatását, azonban hiányzik a felhasználók életkorának ellenőrzésére szolgáló szűrő.

Ez azt jelenti, hogy a kíváncsi kiskorúak olyan válaszoknak vannak kitéve, amelyek nem megfelelőek a fejlettségi szintjüknek és önismeretüknek.

Az eset rámutat arra, hogy a személyes adatok védelme mennyire fontos a digitális korban, és az adatvédelmi hatóságoknak milyen szerepük van a felhasználók jogainak védelmében.