Az utolsó Beatles dal és az MI

beatles

A Beatles rajongók számára hatalmas öröm, hogy hamarosan kiadják a "Now and Then" című utolsó kislemezüket. Ez a dal egy igazi zenei kuriózum, mivel olyan felvételek alapján készült, amelyek több évtizedes időszakot ölelnek fel, és az MI segítsége elengedhetetlen volt a végleges verzió létrehozásában.

A "Now and Then" összeállítása több régi felvétel kombinálásával történt. A dalt eredetileg John Lennon 1979-ben New York-i otthonában zongorázva és énekelve rögzítette.

Ezeket a felvételeket összeillesztették George Harrison 1995-ben készített gitárszólóival, amikor ugyan megpróbálták a dalt befejezni, de a rossz hangminőség miatt a projektet eredetileg félbehagyták.

Most viszont a modern technológia segítségével sikerült megoldani ezt a problémát, és a felvételek felhasználásával egy újabb Beatles dal születhetett.

A "Now and Then" kislemezen hallhatóak lesznek Paul McCartney és Ringo Starr új felvételei is.

Paul McCartney már hónapok óta terjeszti az információt a dalról, és elárulta, hogy "John hangja kristálytiszta, érzelmes, és mindannyian játszunk a dalban. Ez egy igazi Beatles felvétel, és 2023-ban egy új dalt kiadni, amelyet a közönség még nem hallott, rendkívül izgalmas."

A WingNut stúdió mérnökei a mesterséges intelligencia segítségével különítette el a beszélgetéseket a többi zajtól, így lehetővé téve a szerkesztők számára, hogy egy működőképes dokumentumfilmet hozzanak létre a felvételekből.

Az MI képes volt eltávolítani a háttérzajokat, így a beszéd mellett még a zenekar hangzását is megőrizte.

Azonban az MI és a zeneipar találkozása nem csak sikertörténet. Jess Aslan, a londoni Goldsmiths Egyetem szakértője felhívja a figyelmet a generatív mesterséges intelligencia kétélű jellegére.

Egyrészt lehetővé teszi a művészek számára, hogy új kreatív lehetőségeket hozzanak létre és régi felvételeket ismét életre keltsenek. Ugyanakkor kockázatokat is hordoz, például a művészek tulajdonjogának kérdését, gyakran hozzájárulás nélkül dolgozza fel műveiket, és ez jogi kérdéseket vet fel.